Skyll på föräldrarna, inte spelet

Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta. Hur annars kan man tolka det att just när en uppdatering till WoW kommer ut så kommer det en artikel om personer som spelar för mycket. Och man vill få det till att det är spelets fel. Men vilka puckon till föräldrar låter en femtonåring sitta hela natten och spela ett spel? Och varför skulle just ett spel vara så dåligt, böcker vore inte heller bra att läsa så länge.

Så är WOW beroendeframkallande? Visst men det gäller många spel. Det är lätt att fastna och Blizzard vill att vi ska spela länge, men man måste ändå sätta gränser. De gränserna skulle i det här fallet ha satts av föräldrarna. I andra fall får man helt enkelt ha sådan bra kontroll att man kan avgöra själv när det är dags att sluta spela. Jag klarar det bra även om jag skulle vilja ha mer tid till att spela, men man måste hinna göra annat också och borträknat några sena kvällar som gör mig seg dagen efter så går inte mitt spelande ut över jobbet. Som sagt självkontroll.

Om den kontrollen saknas då kan man mycket väl behöva söka hjälp, men först då. I det här fallet fanns det kontrollinstanser (ej att förväxla med de instanser som finns i spelet) men de fungerade inte, något som FRA-förespråkarna borde ta till sig.

Statistiken i artikeln tror jag inte på. Den kan möjligen säga hur många ungdomar som spelar mycket dataspel men inte om de spelar ”för mycket” då det inte är ett fast begrepp. Den som undrar över högkonsumtion och om det är problematiskt kan väl ta och läsa den här rapporten som handlar om just långvarigt spelande samt problematiskt spelande och att de två inte nödvändigtvis hör ihop.

Kul förresten att det är föräldrar som ringer och är oroade. Det har väl aldrig hänt förut att föräldrar varit oroade för vad barnen gör nej då inte alls? Suck. Till deras försvar så måste jag säga att de sista två styckena låter helt vettiga. Men därmed inte sagt att det är något jätteproblem. Man kan inte gå efter oroliga föräldrar och vore jag förälder skulle jag vara mer orolig om min unge sprang ute på stan på kvällarna. Men så är jag WOW-spelare också så jag ser väl inte det här på samma sätt.

Läsvärt hos Johanna Nylander.

8 Comments

 1. Anders

  Så sant så sant!!! Jag gillar inte alls WoW (smaksak bara) men det är inte direkt farligt att spela det, det gäller bara att sätta gränser och hålla fötterna på jorden. Om ungen ska spela hela natten gör då klart att han/hon SKA äta och SKA inte spela mer än 20 h iaf. Man kan spela 24 h i sträck utan att du svimmar om man dricker vatten och äter bra mat dock är det inte rekommenderat då man blir jävligt trött och grinig.
  Jag blir också lite trött på alla forskare som kommer fram med ¨chockerande¨ resultat om att man får högre puls och blir mera stressad om man spelar TV/Data spel som innehåller våld, NO SHIT?! Media blåser upp det och helt plötsligt så har du 500 oroliga föräldrar som tror att deras ungar får hjärtproblem om dom spelar TV spel.

  Nej sans och balans är det som gäller!
  Anders, 17

  Reply
 2. Tommy Eriksson

  Jag tänker inte argumentera emot att du inte gillar Wow. Alla är olika och du är i alla fall saklig.

  Jo gränser behövs men 20 timmar känns lite väl mycket. Men det är hur jag tycker, andra kanske klarar av att spela längre. Jag har aldrig varit på ett LAN men vad jag kan förstå så är man igång länge där.

  Jo forskare älskar chockerande nyheter. Det tål att funderas på, vad skulle ens puls vara i de högre nivåerna av Tetris? Min gissning är ganska hög så våld är inte nödvändigt för att ge spelaren hög puls, spänning räcker.

  Reply
 3. Skulle varit roligt om....

  Skulle va roligt om det kom upp ett fall med en 15 årig pojke som kollapsa efter att ha sett på nyheterna 24 timmar i streck skrivnissarnas hjärnor skulle troligtvis explodera i ett försök att vinkla det o Tommy eriksson ffs man måste ha varit på ett lan annars e man officielt n00b jaja skrev detta när servrarna va nere letade efter inget speciellt men jag hittade en länk till denna nyheten o råkade clicka in här /Wow haz zee ownage naabcakez omfg w00t suckzors wotlk ftw

  Reply
 4. Tommy Eriksson

  Så jag är en noob för jag aldrig varit på ett lan.

  Annars håller jag med om att gör man något under 15 timmar utan paus så mår man inte bra sen oavsett vad det är.

  Undvik leet-speak. Du är inte så häftig som du tror du är.

  Reply
 5. Paladin_Hasse

  så sant som det är sagt. Även om jag har slutat med wow så spelar jag cs och fortsätter att vara en nörd. Jag insåg en dag hur gay paldins var med sina ”fjolliga” spells som tex. L(g)ay on hands. vad jag vill säga är att jag håller med även om mina föräldrar inte bryr sig om att jag skolkar och spelar cs. Jag tycker att jag håller en bra balans för liksom jag spelar cirka 8 timmar varje dag , MEN jag tränar en timme varje vecka /proud. jaja ha det fint. Och may the force be with you honk-honk.

  Reply
 6. Paladin_Hasse

  PS. Vill gärna prata om cs med någon på msn =) adda. mr_nice_guy__@hotmail.com

  Reply
 7. Tommy Eriksson

  Att skolka är inte bra. Låter inte som så bra föräldrar som tillåter det.

  jag har aldrig intresserat mig för paladins så jag kan inte uttala mig om det men ser man till den enorma mängd spells och skills som finns så finns det säkert många som kan tolkas som bögiga.

  Reply
 8. Tommy Eriksson

  Har just återställt en kommentar som suttit i spamfiltret så jag såg inte den när jag kommenterade sist. Mitt msn vill jag inte ge ut just nu och dessutom är jag helt ointresserad av cs så det kvittar.

  Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.