10 år i Kristinehamn och sjukpension

I torsdags var det 10 år sen jag flyttade till Kristinehamn. Det är svårt att tro att det var så länge sen. En annan sak som hände den här veckan var att jag äntligen blev sjukpensionär efter så mycket kämpande men mer om det längre ner.

För 10 år sen bodde jag fortfarande hemma fast jag var 27 år gammal. Jag hade aldrig haft ett jobb bara praktik som inte kändes rätt. Det var som truckförare på vad som då var ASG:s dryckeslager. Jag vet inte ens om det finns kvar nu. Men så fick jag komma till LeftisRight vilket i början kändes helt rätt. Det ändrades till slut men det har jag säkert skrivit om förr. På grund av alla tankar som flutit runt i skallen på sistone så är jag inte säker på vad som skrivits och när.

Nåväl efter en praktikperiod så blev jag anställd och eftersom jag hatade att pendla varje morgon så ville jag flytta. Till slut hittade jag en lägenhet som jag också blev godkänd för. Det finns ju kö så det är inte bara att säga att man vill ha en lägenhet. Jag vet inte hur jag klarade av allting som hör till att bo själv med tanke på att jag inte behövt tänka på det helt själv tidigare men på något sätt gick det. Trots att jag saknade att ha något hos mig så var det skönt att kunna rå sig själv och göra saker när jag ville det.

Jag flyttade från den lägenheten till den nuvarande då den förra låg nära en väg och ett daghem med mycket lastbilstrafik som var irriterande. Fortfarande tycker jag att det jobbigt med alla ungar i närheten men jag vet inte var jag ska ta vägen. Alla andra ställen är mindre, sämre standard, ligger fel eller tillhör höghus och jag vet från när jag är hemma hos morsan hur jobbigt det blir då med alla ljud. Det var något som var bättre när jag bodde hemma eftersom jag inte hade grannar vägg i vägg.

……………………………

Nåväl efter 6 extremt långa år så är jag till slut sjukpensionär. Jag fick ett konstigt SMS från FK i tisdags morse som sa att jag skulle få 0KR i utbetalning. Min kommentar till det var JAHA och. Jag menar jag borde inte få något från dem eftersom jag inte fått besked om att jag blivit sjukskriven så varför ens skicka ett sånt SMS. Nu har jag ju ställt in på att få utskick från FK så men jag tyckte ändå att jag borde få veta hur det blir med sjukpensionen först. Jag är tveksam om jag ens ska kalla det sjukskrivning. Jag ska fråga mitt personliga ombud när hon kommer tillbaka från semestern.

Men i alla fall så då tog jag och loggade in på mina sidor hos FK och där kunde jag se att jag hade fått besked från dem men som vanligt så kunde jag inte se vad beskedet var bara att det handlade om ärendet sjukpenning. Jag har också ansökt om bostadstillägg men väntar fortfarande på besked. Den var det bara att vänta väldigt länge tills posten dök upp och däri var skedet att min sjukpension blivit godkänd. Det känns fortfarande overkligt och jag har gått flera gånger och läst vad det står och till och med visat en kompis för att vara säker på att jag inte fantiserat det hela.

Nu väntar jag som sagt på besked om B-tillägg men i allmänhet så kan jag koppla av för första gången på länge. Det känns konstigt eftersom jag jag gått som i ett vakuum de senaste 6 åren men samtidigt så går det tillbaka mycket längre än så. Enda sen jag gick ut gymnasiet så har jag undrat hur det skulle bli och efter en del tid så blev jag sjukskriven första gången. Jag vet inte varför men troligen på grund av min ålder så kunde den inte bli konstant utan det varade några år under tiden som jag var på någon aktivitet anordnad av Activa. Senare så kom LiR in i bilden och då blev sjukskrivningen vilande tills dess att jag blev utförsäkrad och allt blev jobbigt.

Men nu snart när allt är klart kan jag släppa allt det där och börja se framåt utan att oroa mig över min försörjning längre. Inte behöva skriva ut kopior på mina räkningar samt oroa mig om soc kommer att slå ner på något i min ansökan så att jag måste ta mig dit fort och ändra något några dagar innan räkningar ska vara betalda. Det betyder förvisso att jag måste stå för alla kostnader själv men det går nog. Samtidigt så kommer jag kunna behålla alla pengar själv om jag skulle få till exempel skatteåterbäring istället för som i början när jag fick tillbaka pengar på skatten men de första 2 åren så snodde soc totalt 3088 kronor från mig som jag kunde ha haft mycket kul med. Nu hoppas jag bara att jag inte åker på kvarskatt istället.

Det första jag kommer att göra när jag får in första utbetalningen från soc är att skaffa ett ordentligt bankkort. Innan jag blev utförsäkrad så bytte jag från Ica-Banken till Handelsbanken av skäl som jag ärligt talat inte kommer ihåg nu. För något år sen tänkte jag byta tillbaka då för att det skulle bli smidigare att logga in på Ica då de hade mobilt bankID vilket HB vid den tiden inte hade. Kort efter att jag hade skaffat ett konto på Ica så gick det att ha mobilt bankID på HB också men sen var det att jag inte ville behöva använda 2 kort när jag handlade på Ica. Först kundkort och sen bankkort. På HB fanns eller fortfarande finns bankID på fil men det kräver en windows dator och ett speciellt program och det ville jag inte krångla med.

Problemet jag stötte på och inte hade trott skulle ske var att när jag skaffade kort på Ica så kunde jag inte skaffa ett mastercad pga mitt soc-bidrag utan kunde bara få maestro-kort. Men det kortet är i princip värdelöst online. Jag vet inget ställe som tar ett sånt kort och viktigast i det hela var att utan mitt mastercad på HB så kan jag inte fylla på mitt busskort. Visst det går att göra på bussarna men det vill jag inte krångla med utan det är smidigare att göra hemma. Men det betyder att jag måste skicka pengar från Ica till HB och sen vänta tills det kommit fram och detta måste ske innan jag får slut på kortet. Det är ett himla krångel som jag snart kommer att slippa.

En annan grej är att jag kan skapa andra konton nu när jag inte måste skriva ut kontoutdrag varje månad. Vid varje ansökan om soc-bidrag så var jag tvungen att skriva ut ett utdrag från varje bank men nu när ingen behöver veta vad som sker så kan jag skaffa ett konto som jag sparar pengar på. Det gick inte innan. Jag tänkte ut saker att ha konton till förr men ville inte tänka för mycket på det eftersom det inte var aktuellt men troligen hade det något med bil att göra. Men då det inte är aktuellt just nu så blir att i första hand att spara ihop till en ny dator då den här är antik. CPU med tillbehör är från 2008 och med bara 4GB ram så är det inte lätt att spela vissa spel.

Som jag skrev tidigare så har jag bara gått runt och väntat så länge att jag behöver får ordning på mitt liv och börja leva igen. Jag vet inte om jag skrivit om det tidigare men de senaste 2 åren så jag jag varit med i Karlskoga modellflygklubb igen. Jag gick med för att min kompis ville börja flyga igen trots att jag inte riktigt kände för det. Men på något sätt så lyckades jag ta certifikat men det har inte blivit så mycket fluget. I år däremot så tänker jag gå ur igen. Trots att jag tog besluten innan jag fick beskedet om min sjukpension så känner jag att jag inte orkar med det just nu. Jag har en massa annat att ta tag i, saker som skjutits fram för att jag inte orkade ta hand om det.

En sån sak är den här bloggen. Det var väldigt länge sen jag skrev så här mycket. Förhoppningsvis ska det bli många fler men betydligt kortare inlägg. Jag har flera tillägg som behöver ses över och förmodligen en del annat som behöver rensad.

En annan sak är min podcast. Det var tydligen 3 år sen jag startade och avslutade den. Men exakt hur och vad jag ska göra med den vill jag inte tänka på just nu. Jag vet bara att jag måste komma på ett arbetssätt som är så smidigt som möjligt till skillnad från det förra när för mycket tid gick åt till att göra ett avsnitt. Planen är att den inte längre ska ha ett manus då det tog en hel del tid men hur det ska bli vet jag inte. Över 1500 ord, hjälp.

2 Comments

 1. Mikael

  Grattis

  Reply
  1. Tommy Eriksson (Post author)

   Tack

   Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.