Skit i klimatet, oroa er för peak oil istället

Det är nu mycket prat om klimatet. Sant är att klimatet förändras ständigt men oftast över mycket lång tid. Snabbare ändringar kan ske som vid vulkanutbrott men oftast så händer det inte mycket under en människas livstid.

Vad vi nu ser är något som inte är som det brukar och som inte beror på naturen utan på vad vi människor har gjort med klimatet genom dels utsläpp men även genom att hugga ner skogar och bränna marken för att bereda plats för annat.

Klimatet kommer bli varmare och torrare och blötare och kallare beroende på var man är och på andra sätt bli annorlunda. Kommer ihåg bara några år sedan när vintern brukade börja i november och snön ligga djup i februari. Nu börjar den i januari och ligger kvar till april men inte ligger snön djup särskilt många dagar. Mestadels smälter den dagen efter den fallit.

Lägg där till att orkaner aldrig träffat Sverige under tiden jag växte upp men nu så har vi haft en plus en storm som nästan var orkanstyrka. På bara några år! Av allt som skrivits om klimatförändringar så hoppas jag i alla fall att golfströmmen fortsätter ungefär som nu och inte stannar av eller tar någon annan väg som vissa tror kan ske. Det om något vore katastrofalt för en stor del av Europa.

Klimatförändringar kommer att ske men de kommer inte på långa vägar vara så allvarliga som de förändringar som peak oil kommer tvinga på oss. Om inte många år kommer vi få gå från ett modernt IT-samhälle till något liknande ett jordbrukssamhälle. Det må låta som otänkbart, men på sistone har vi fått se oerhörda prisökningar på råoljan och den kommer bara bli dyrare.

Det har sagts att för att rädda miljön så måste bensinpriset höjas till 27 kronor litern till och med 2020. Det låter otänkbart. Problemet är att när 2020 väl kommer får vi nog vara glada om bensinen är så billig som 27 kronor och det kommer inte vara miljörörelsen utan jorden som sätter priset genom att kraftigt begränsa tillgången samtidigt som efterfrågan rusar.

Jorden är inte den som bär ansvaret. Det finns inget som är oändligt utom möjligen människors dumhet, allt annat har en gräns. Felet ligger inte i att olja använts till bränsle för bilar. Nej felet är att hela vår ekonomi är byggd på att tillgången till billig olja aldrig minskar. När den gör det, som nu, så försvinner grunden för vår nuvarande ekonomi.

Jag säger billig olja och försvinner istället för bara olja och ta slut för det är en viktig skillnad. Det finns ju oljesand som kan konverteras till olja. Problemet är att det är mer en gruvoperation snarare än pumpning och oljan som kommer ut är av lägre kvalitet samt att det går åt oerhörda mängder energi för att skapa det. I slutändan så går det åt mer energi att skapa oljan än vad man får ut, med andra ord så går man med förlust. Det finns också andra alternativ men ingen av dem kan rädda oss. Vårat samhälle kommer bli rejält förändrat.

Oljan i marken kommer inte att ta slut. Vad som nu sker är däremot att tillgången inte på långa vägar kan möta efterfrågan. Intressant nog så har toppen redan skett. Ta en titt på vad statistiken säger. Mer officiellt än så går inte att få även om jag har läst klagomål om den så är det den som anses den vara den riktiga. Helt klart är att om man följer kolumn F så är den aldrig högre än i maj 2005. Det betyder att vi nu befinner oss på platån. Från och med nu kommer produktionen aldrig blir högre utan bara lägre samtidigt som efterfrågan rusar i höjden.

Om man ser till det enorma antal saker som skapats av olja så är det lätt att tro att mänskligheten kommer gå under när oljan sinar. Men då ska man komma ihåg att människor har funnits i sin nuvarande form under flera tusen år. Visst tiderna var väl inte alltid goda men inte ens digerdöden utrotade oss och det kommer förhoppningsvis inte peak oil heller göra. Tyvärr så brukar kaos uppstå när katastrofer händer eller kan ske och mer eller mindre panikartade lösningar föreslås. Det finns väl ingen som kan påstå att invasionen av irak inte hade med olja att göra. Lägg där till satsningar på etanol som driver upp priset på basvaror vilket leder till ökad svält i vissa områden bland annat Mexiko.

Någon kanske undrar hur det känns att jobba på ett företag som har en uttalad policy att befinna sig på många platser i landet inom några år. Skittrist faktiskt. Vad jag hoppas är att ledningen fortsätter vara ovetande (om så är fallet) om vad peak oil verkligen innebär. De behöver inte den oron som jag känner för jag vill inte bli arbetslös än på ett tag. Jag vet inte hur fort samhället kommer gå åt pipan och sannolikt tar det ett tag och tills dess vill jag verkligen inte vara arbetslös. Det kommer bli svårt nog skulle jag tro även om man har ett jobb.

Fortsättning följer.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.