4 comments on “Peak oil

 1. Det är bra att du tar upp peak oil. Det känns rätt naturligt att en ändlig naturresurs — som vi redan idag kan se börja tryta — kommer att bli dyrare och dyrare. Förutom oljemonopol och karteller som har trissat upp priset så ökar ju priset också på grund av att tillgången minskar.

  Det hade varit trevligt om de elbilar som man ibland hör talas om faktiskt blev verklighet en dag. Från de aktivist-dokumentärer/rapporter/whatever (som såklart är vinklade till fördel för elbilarna) så verkar det som om de blir motarbetade av bilindustrin och industrin i övrigt. Det hade varit trevligt om vi kunde utreda hur det verkligen ligger till med det, hur (om?) patent används för att motverka elbilarnas framväxt och vilka andra saker som eventuellt kan ligga bakom.

  Nu är det såklart så att bilar inte är allt i världen, men det hade säkert varit trevligt att på ett opartiskt sätt ta reda på hur det ligger till med elbilarna. Går det att bygga sådana för att ersätta vanliga bilar?

  På IPC-Forum som arrangeras här i Göteborg den 6-7 sept. (i morgon och övermorgon) kommer det att talas om sådana saker. Föreläsningen ”Experimentsundantag – ska man tolka möjligheten för forskare att experimentera på eller med patenterad teknik utan licens restriktivt eller konstruktivt?” som Amelia Andersdotter ger kommer nog att ta upp ämnet. En idé som kanske kan vara värd att arbeta för är att tillåta universiteten att göra lagliga intrång i patenterad teknologi. Om de kan få lov att göra det kanske man kan skapa en saklig och opartisk debatt baserad på fakta om alternativ till olja. Vem vet. Personligen är jag inte tillräkligt insatt i patentdjungeln för att kunna lägga fram idén på något bra och sakligt sätt, tyvärr. Jag ämnar att göra ändring på den saken 🙂

  Det hade ju annars varit lite tråkigt om skördetröskorna en dag inte brummade iväg ut på åkrarna. Kanske är det bäst att ta tag i saken i tid, helst utan att skrika okvädesord på vare sig MP eller industrin 🙂

  / Kalle Vedin, pirat
  .-= xor´s last blog ..Göteborg: FSCONS & IPC-Forum =-.

 2. Jo jag har också undrat var alla elbilar är men sanningen är ju att oljeindustrin har motarbetat dem så att de inte går att tillverka i någon större utsträckning. Jag rekommenderar dokumentären Who killed the electric car som tar upp detta.

  Problemet ur ett peak oil perspektiv är förstås att elbilarna måste vara här redan för att ha någon större inverkan på effekterna av peak oil. Då elbilar inte finns i någon större utsträckning och vi kan anta att de som möjligen kan tillverkas skulle bli väldigt dyra, så kommer de inte att ersätta ens en bråkdel av de bilar som finns. Inte heller finns resurserna för att göra det då det skulle gå ut rejält med material även om man bara ser till batterierna, vilka inte är så miljövänliga som man skulle önska.

  Sen har vi all den extra el som skulle gå åt. Troligen skulle ett kärnkraftverk eller åtminstone en reaktor behöva startas bara för att täcka energibehovet. Så nej elbilar kommer inte rädda oss då konverteringen i sig skulle kräva mer resurser än vad man sparar in. Det är försent tyvärr.

 3. Problemet är att det går åt enorma mängder olja för att tillverka en bil oavsett om den går på el eller bensin!
  Dags a

 4. Du får posta kommentaren igen, den blev avhuggen på något sätt.

  Jo det största problemet vi har är just att det skulle gå åt enorma mängder energi för att bygga om vår infrastruktur som nu är byggd för olja till något annat. Och energi är just det som vi inte har tillräckligt av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.