Mörkerrädslan ställer till det rejält

!– @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>

Så har då mörkret fallit. Ute är det becksvart när jag ska åka hem. Jag har under många år varit mörkrädd utan att egentligen veta varför, även om diverse skräckfilmer säkert har en del av skulden. Det var när jag skulle sluta hos psykologen som jag började analysera varför jag var rädd för mörka rum även om jag själv är i ett som är upplyst och kom fram till att svaret inte ligger i någon rädsla i sig utan är en fråga om perception. Skälet är att jag pga mörkret inte kan avgöra direkt vad som finns där inne, även om rummet med största sannolikhet är och borde vara tomt, och det gör mig nervös.

Vad har då detta med vintermörkret att göra. Jo när jag är hemma så kan jag se till att ha tänt där jag vill och att dörrarna till mörka rum, så som tvättstugan, är stängda. Detsamma kan tyvärr inte göras i en bil. Det blev jag varse om igår när jag skulle åka hem. Det är en sak i tätort, men direkt man lämnat den så finns inga andra ljus än de i bilen och då kände jag mig verkligen instängd. Lösningen blev att ha kupebelysningen tänd, men det fick säkert andra bilister att fundera på vad jag gjorde och dessutom så såg jag inte så där bra ut. Bäst var det när jag var helt ensam och inte blev bländad hela tiden.

Det finns egentligen bara 2 lösningar, och ingen av dem är så där lockande just nu. Det ena är att flytta och slippa att pendla, den andra att sluta tidigare innan det blir helt mörkt. Att flytta är ett stort steg med många hinder till exempel det där med banklån och det faktum att jag inte vill lämna morsan. Att sluta tidigare betyder mindre lön vilket betyder deltid och all den stigmatisering som det för med sig.

Så vad göra. Sant är att jag kommer hålla på och åka i en mörk bil 5 dagar i veckan i flera månader innan det börjar ljusna igen. Samåkning går inte då jag inte känner någon som jobbar samma tider som mig. Jag kan ju inte gärna hålla på och åka med kupebelysningen på jämt heller. Att helt enkelt acceptera mörkret är lätt att säga när man sitter i ljus, men desto svårare när det kommer till kritan. Jag har sett ett antal filmer där något eller någon gömmer sig i baksätet och sedan skrämmer/överfaller föraren och det är sådant som jag tyvärr kommer att tänka på när jag väl sitter där instängd i mörkret.

Gällande flytt så har jag förvisso fått lön, men det har inte gått igenom deklarationen än (det kommer ju på nästa) och har det inte det så lär jag inte kunna ta ett lån. Sen har vi det där med att flyttar jag så kommer både jag och morsan sitta ensamma på varsitt håll. Vissa må tycka att jag inte borde bry mig så mycket om det men det är svårt att låta bli.

Har pratat med en på jobbet som sa att rött ljus inte förstör mörkerseendet. Tyvärr tycks det inte finnas någon sådan lampa att köpa här i stan. Får kolla runt lite.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.