HTML och WordPress

Efter att ha pratat med Mattias Lundgren som är webmaster för KMFK.org gällande om man ska använda avancerade funktioner som är lika bloggar eller nöja sig med hemsidor så fick jag lust att beskriva hur jag har det och varför.

De som sett min hemsida från starten vet att den var mycket enklare än i dag. Då var det bara HTML som gällde. Senare så delade jag inte den i underdomäner, men det systemet blev för krångligt så till slut så togs alla förutom bloggen bort. Däromkring fick jag så idén att blogga och den första januari 2007 öppnades Aspiebloggen. Då började en helt ny sorts publicering bli möjlig för mig. Ännu senare så la jag in Google-annonser på hemsidan, även om jag funderar på att ta bort dem, och konverterade också hela sidan till PHP just för att jag ville ha en separat meny som kunde redigeras utan att varenda sida som visade den skulle behöva ändras. Det var också i det här steget som CSS kom in.

Just bloggar är så väldigt olika hemsidor på sätt som man förmodligen måste ha använt för att märka. För en läsare så är de ju bara text, men det är inte allt. För att skapa en sida till hemsidan så öppnar jag mall.html (ja den heter så) i Kompozer (tidigare körde jag med NVU), lägger in det innehåll som ska finnas där samt ett datum på när den gjordes, spara filen och öppnar den sen i GEDIT (eller Notepad++ beroende på dator) och sparar som PHP. Det är ofta nu som google-annonserna läggs in. Sen laddas PHP-filen upp till hemsidan och öppnas med firefox så att jag ser att allt ser rätt ut. Det gör den sällan och därför upprepas tidigare steg tills allt ser bra ut.

Sen så måste hemsidans olika sidor redigeras för att peka dit. Om den nya sidan ligger under Asperger så måste asperger.html redigeras och konverteras till PHP och det samma gäller index.html. Jag känner mig inte tillräckligt hemma i kod för att redigera i koden så därför måste filen in i Kompozer först, och sedan konverteras till PHP. Krångligt kanske men det fungerar.

När jag skriver ett inlägg som detta så startar jag firefox om den inte körs, går till fliken som bloggen finns i, klickar på skriv inlägg, och skriver sen ett inlägg. Därefter klickar jag på publicera. En mycket snabbare process. Vissa må invända mot att jag jämt är inloggad till bloggen men jag är lat och dessutom så om någon icke vänligt sinnad person har tillgång till min dator så har jag större saker att oroa mig för än bloggen.

Nu så var det ju inte en blogg som drev kmfk.org utan något annat hopkok som mattias hittat på som uppenbarligen inte fungerade så bra. Då sidan behöver ha inloggning och flera skribenter så skulle jag helt klart rekommendera ett bloggverktyg då man inte behöver skapa något själv utan bara oroa sig över innehållet. Han är säkert på semester fortfarande så vi får se vilket det blir.

Men varför har jag då kvar det krångliga systemet när jag har tillgång till ett mycket snabbare system? Svaret är för att det inte försvinner så fort. Ett blogginlägg på en dagligt uppdaterad blogg finns bara på fram eller huvudsidan under några dagar, för att till slut hamna i ett arkiv. Detta kan förstår hända en hemsida också, men mest forum om man nu inte har nyheter på sidan. En vanligt hemsida som min uppdateras inte alls så ofta så därför är det inga problem.

Jag vill som sagt inte att mina intressanta artiklar ska försvinna bland allt annat. En innehållsförteckning skulle råda bot på det men då blir det ju mer en hemsida av det hela till slut. Jag vill ha ett ställe där besökare kan vara säkra på ett innehållet finns kvar även senare. Sen kan jag ibland känna att vissa blogginlägg skulle jag vilja lägga ut men det brukar inte hända mer än att jag tänker så. Precis som att det här inlägget skulle ha skrivits för flera dagar sedan men jag kände inte för det när tiden väl fanns. Jag märker av mycket sånt nu för tiden, att saker skjuts framåt istället för att ta tag i det.

Som sammanfattning så använder jag bloggen när jag vill skriva kortare saker (även om en del inlägg blir rätt långa) medan hemsidan används till sånt som jag vill ska synas lite mer under en längre tid. Jag har börjat med att länka från hemsidan till bloggen. På så sätt så kan folk kommentera det jag skrivit. Det ska det bli mer av i framtiden. Om 2 dagar är det dags för en tillbakablick av den här bloggens historia, men det blir som sagt på den dagen som bloggen fyller. Rätt ska vara rätt.

2 Comments

 1. Barracuber

  Intressant även om jag bara skummade nu, ska läsa mer noga ikväll. Håller just på att läsa en väldigt färsk bok som heter Blogging for your Business, som vänder sig till företagare, men som har massvis med bra tips även för privatpersoner.

  På tal om spännande nya sätt att skapa hemsidor kan jag tipsa om http://www.doodlekit.com/ och http://www.frevvo.com. Jag funderar själv nu på att bli kund hos nåt webbhotell, dit jag kan lyfta över min AS-blogg och köra ”riktig” WP 😉 – som du gör.

  Samt , som jag inte hunnit kolla upp än, den är ett försök att integrera WordPress med PhpBB (som forumet är byggt av).

  hls Barra

  Reply
 2. Tommy Eriksson

  Gällande dina länkar:
  Frevvo: kan vara något, men knappast nödvändigt då formulär kan hittas på nätet till exempel mitt mail-formulär.

  Doodlekit: Bättre att använda ett rent verktyg som Kompozer då doodlekit handlar om layoter. Men visst går det att göra om dem fritt så är väl det ok, men vill du verkligen ha CSS eller nöja dig med HTML till en början.

  wp-united gäller mest om du redan har ett forum och det har du inte, om du inte vill att AS-forumet ska börja med det men det vete sjutton om det är intressant. De som vill blogga har redan en blogg.

  Gällande tips till websidor och bloggar så rekommenderar jag skarpt http://www.thesitewizard.com där mitt mejl-formulär kommer från.

  Riktig WP är vad som gäller för bäst kontroll över det hela. Säg mig har du en backup på din blogg. Själv så tar jag en varje vecka. Annars blir det ruggigt svårt att flytta bloggen, det är ju databasen inte filerna inne i WordPress mappen du vill åt. Kolla det direkt, kanske finns det en backup redan, jag vet inte hur det fungera på wordpress.com.

  Trist om du förlorar allt. Du kommer ju få be alla som länkar till dig att göra om länkarna ändå samt att din google-ranking kommer försvinna. Den är nu 4/10 precis som min men din lär hämta sig fort med allt material du har.

  Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.