Ett annorlunda corona-år

Hejsan bloggen hur mår du? Ok det är en dålig fråga då jag inte lär få något svar. Jag tror jag har sagt flera gånger att nu blir året när jag tar tag i bloggen igen men så blir det aldrig. Men nu tänker jag inte bara skriva ett inlägg utan två, fast det andra kommer imorgon. Skälet till två inlägg är att jag vill kunna sammanfatta året så det här inlägget kommer att vara om mig och året som gått medans nästa inlägg blir om bloggen. Det lär bli ett kort inlägg.  😉

Jag inser efter att ha läst tidigare inlägg att mycket som skett har inte blivit omskrivet så det är bäst att ta upp det nu. I inlägget från 2 år sen så nämnde jag Camp  N0va och att jag skulle komma i kontakt med dem men sen blev det ingen uppföljning om det året efter. Sanningen är att jag kom in på Camp Nova och har varit där en gång per vecka, varje tisdag, sedan mitten av februari 2019. Nåväl ni undrar säkert vad jag gör där? Svaret på den frågan är att jag började i en kurs om musik och fick spela trummor för första gången sen jag gick i gymnasiet. När jag gick i gymnasiet i årskurs 1 på transport så var jag också med i en eftermiddagsskurs om musik på kulturskolan i Karlskoga. Jag tror att den slutade i samband med att jag började årskurs 2 eller om det hade med det faktum att jag skulle studera i Örebro. Det spelar ingen roll i sammanhanget. Sant är i alla fall att det var första gången jag någorlunda lärde mig att spela trummor på en grundläggande nivå och efter det blev det inget mer.

Efter ett tag på CN så fick jag veta att det fanns planer för att starta en grupp på musikskolan här i Kristinehamn från just CN. Det lät bra för mig för att visst det var kul att spela och sjunga med läraren men sen när jag hade blivit bättre på det så ville jag göra det i en grupp. Tack vara kalendern i mobilen så kan jag se att gruppen på musikskolan började i september 2019 på torsdagar. Naturligtvis så blev det diverse uppehåll i de aktiviteterna bland annat för semester och jul och även andra skäl. Något som är värt att tänka på är att musikskolan följer grundskolans ledigheter så därför har de tex stängt för höstlov och liknande även om Camp Nova är öppet.

I den gruppen så spelade jag trummor och sjöng. Efter ett tag började jag tröttna på det. Problemet för mig var att eftersom CN riktar sig till folk med diverse handikapp, det är ju en del av daglig verksamhet trots allt, och det betydde att det fanns flera utvecklingsstörda individer i gruppen. Även om det var kul för dem att ha något att göra så var det inte så kul för mig. Ett starkt skäl var att de inte kunde sjunga eller spela i takt eller på rätt sätt vilket är förståeligt pga deras handikapp. När jag tog upp det med ledarna i gruppen så trodden jag att det var ok för mig att lämna den men de ville verkligen ha mig kvar. Intressant nog så hade de också insett att det fanns en kraftig skillnad mellan vissa i gruppen. Följden av det hela blev att gruppen som trots allt var väldigt stor delades i två delar där de med utvecklingsstörning hamnade i en grupp och jag och 2 andra hamnade i en annan. Detta fungerade mycket bättre för mig och den andra också.

Tanken senare var att det skulle bli en föreställning i år för folk på Camp Nova någon gång i april/maj. Sista gången vi sågs på ett tag var torsdagen den 26 mars. Redan nästa tisdag fick jag beskedet att gruppen var inställd pga corona. Det var första gången som corona hade någon större effekt på mitt liv. Gruppen kom igång igen i september men 5 november blev sista gången för gruppen i år. Jag vet inte när eller om den kommer tillbaka. Camp Nova håller öppet även om tanken är att man ska hålla avstånd och allt det där. Ännu en gång var det prat om en föreställning, denna gång i slutet av november. Jag börjar se ett sammanhang.  😕

I gruppen i början så pratade det något om att skaffa klaffgitarrer. Jag visste inte var det var för något men på CN så frågade jag läraren om detta och han visade en sådan och berättade vad de är till för. Jag länkar till en video om dem från snubben som tydligen uppfann dem. Tydligen är de till för folk som har väldigt svårt att greppa en vanlig gitarr och jag har faktiskt provat att spela en gitarr och det är inte skönt. De som är proffs säger att man bara ska låta fingrarna bli innötta men det vill jag inte. I musikskolan så finns det flera såna gitarrer båda akustiska och elektriska. Jag tror att de också har en bas. När vi spelar vilket jag bara gjorde lite grann så brukar en av lärarna sitta med sin fot på ett papper med rätt ackord och visa när man ska byta. Det är riktigt duktigt att kunna göra detta och spela samtidigt.

Även om klaffgitarrer är ett fantastisk koncept så kändes den något begränsad pga dess få ackord. I gruppen så brukar den spelas genom att alla strängar spelas, jag kommer inte på den svenska termen just nu. Detta tycket jag låter väldigt illa i många låtar speciellt om det görs på elgitarr. Jag vet inte hur vi kom in på det men vid något tillfälle så nämnde läraren något om lap steel gitarrer vilket jag tyckte lät väldigt intressant. Tydligen är det vanligt inom country, något jag inte lyssnat väldigt mycket på under åren men som ändå är kul. Jag kom på att jag hade en begagnad akustisk gitarr som jag fått av en kompis som skulle flytta för flera år sen liggande i garderoben så vi pratade om hur den skulle kunna byggas om till lap steel. Det gjordes och jag började så smått att lära mig gitarr på riktigt.

Ett stort problem med gitarren var att den är ju inte till för att spelas liggande utan den ville glida omkring och ut från min kropp. Det blev till slut så jobbigt så jag bestämde mig för att med hjälp från en annan avdelning av Camp Nova på ett snickeri skulle bygga min egen. Då detta inlägg har tagit mycket längre tid att skriva än jag trodde så kommer jag inte att skriva mer om gitarren här. Nämnas bör ändå att det tagit mycket längre tid än jag trodde att göra delarna till den både för allt jag behövt lära mig själv samt diverse problem med verktyg och maskiner som inte fungerat som de ska. Men som sagt det blir ett separat inlägg.

I övrigt så har inte mycket skett. Jag har kvar min kontaktperson som jag träffar en gång i veckan även om det nu på sistone blivit att vi varit mer hemma hos mig och inte på loppmarknader som det blev mycket förr. Jag har spenderat mycket tid framför datorn, mesta dels med att surfa eller se på youtube-filmer. En positiv sak i så fall är att jag började spela discgolf ihop med min kontaktperson. Det blev bara någon gång före sommaren men några fler på hösten. Det är både kul men ändå jobbigt beroende på hur eländig terrängen är på vissa banor. Jag hade en viss tanke igen på att börja med lchf men det kom av sig som vanligt. Får se om det blir någon ändring nästa år.

Gällande bilen så har den gjort mig rejält skuldsatt. Det blir så när jag dels var tvungen att skaffa nya sommardäck. Sen behöva frambromsarna fixas och dessutom så pajade kondensorn i ac:n. Det sista fixades några veckor innan hösten så jag åkte större delen av sommaren i en väldigt varm bil.  😡 Nästa vecka är det dags för nästa besiktning.  😮 Nåväl jag tror jag avslutar det hela här.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.