Datorn vill starta från fel partition

Jag nämnde det här i mitt förra inlägg men jag tänkte skriva mer utförligt nu så om någon vet något kom gärna med förslag.

Problemet jag har ett att datorn tycker att en partition som inte innehåller windows ändå ska vara start partitionen. Jag kan inte komma på hur man ska ändra för att det ska fixas.

Jag tog och ändrade flaggan på partitionerna med hjälp av Gparted och ställde in datorn att starta från rätt partition men då klagade den att den inte kunde hitta windows/system32/hal.dll. Jag fattar ingenting då windows ligger på den partitionen. Men först en förklaring till vilka partitioner jag har i datorn.

Disk 1 även om datorn ser den som nummer 2

C: windows eller sdb1

/ linux root

swap till linux

Disk 2

G: eller sda1

Det konstiga är att när jag skulle installera windows så kom G: överst och blev till C: oavsett hur jag ställde in i bios. Bör kanske nämna att hårddiskarna är identiska 120 GB SATA så det går inte att ställa om någon prioritet som med ATA. När jag sedan tryckte in windows i rätt partition så blev den partitionen D: medan G: blev C:. Jag hade flera partitioner förut i windows därav hacket mellan C till G. När jag bytte enhetsbokstav med hjälp av Partition Magic så var den tvungen att starta om vilket betydde att vissa delar av windows inte kände igen sig och vägrade starta så jag fick installera om skiten. Sen så kallades partitionerna för rätt saker.

Jag kan inte förstå varför diskarna står i den ordningen de gör. Det ska väl inte ha något med vilken ordning de är inkopplade eller? G sitter i kontakten SATA 5 medan den andra sitter 6 eller var det tvärtom. Då de har samma serienummer så är det svårt att veta. Vad jag vet är att jag vill kunna flytta innehållet på G: och formatera om den till EXT så linux kan känna igen det lättare men det går inte så länge som windows vill starta därifrån.

Just det. Om lösningen inkluderar ominstallation av något operativsystem så är jag inte intresserad. Inte efter att ha installerat om winblows 2 gånger under lika många dagar. Jag kan tänka mig att återställa Grub om det skulle behövas.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

2 Comments

 1. Barracuber

  Bara ett kort svar på morronkvisten..

  Det finns nåt som heter SUPER GRUB. Den har massvis med återställningsfunktioner för både linux o windows. kolla om du kan ha nytta av den.

  Om jag fattat rätt så kan du inte köra xp öht. Jag ska maila över en skärmdump till dig med diskhanteraren i xp (som du väl iofs inte kommer åt då…). Jag har två xp – jag kallar dom CXP1 (C:) och CXPNEW (M:). På skärmdumpen ser du att C: är markerad som aktiv och M: är markerad som system. Bootfilerna – dvs ntldr och boot.ini bl a – ligger under c.

  HTH och FWIW som man brukar säga…..

  Reply
 2. webmaster

  Oops mitt fel. Xp körs, bara inte som jag vill. Se mail.

  Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.