Vägskäl – Windows, Linux – del 2

Igår började jag med att redovisa de problem jag haft med linux. En sak som krånglat mycket har varit att hitta ett litet lättfungerande program för att spela upp musik. Jag har provat många mindre men de har inget bra interface. Jag vill något som har knappar för uppspelning och en flödeskontroll som man kan dra i för att hoppa framåt. Totem verkar vara det ända som uppfyller kraven och som är lätt att installera. Vlc ligger nära men där blir det knäppningar i musiken. Jag vet inte varför.

Andra program har inget man kan dra i för att spola eller så har de som amarok en spellista som tar för lång tid att ladda. I windows använde jag ett program som heter Billy men det vill inte fungera till linux pga av de inbyggda drivrutinerna. Synd för det var litet och bra program med få funktioner förutom uppspelning men det gjorde inget.

Dessutom har flera filmfiler jag har liggande inte velat bli uppspelade. Inga codecs verkar det som trots att jag laddat hem varenda jäkla codec som finns i lägg till ta bort program. Riktigt irriterande

Jag har inte haft tid att  fundera mer över vad jag har problem med men kanske är det det att mycket trots en månads användning är ovant. Jag måste sitta och komma på vad jag inte har än och om jag behöver ha det och därför känns det inte så bra.

Jag vet inte om det finns en fildefragmenterare än. Har inte hittat något program som påstår sig vara det. Jag vet inte ens om det behövs, men så speciellt kan väl linux inte vara. Och hur ska man göra med antivirus. Det känns ovant att inte ha något som går hela tiden. Dessutom är det flera program som jag måste starta manuellt istället för att de ska startas vid start men det verkar som att det går att ställa in. Annars har jag ingen större lust att starta om datorn då det blir krångligt igen.

Kanske gör jag för stor affär av det hela. Då jag inte har genvägar till de mappar jag öppnar ofta och flera mappar inte är flyttade eller för den delen ordnade så känns datorn oorganiserad och det är inget kul. Som att jag inte har koll på saker och ting. Anledningen är ju för att jag inte vet om jag ska ha kvar linux men eftersom jag inte så att säga flyttat in så känns det konstigt och det gör det hela värre än om jag tog och gjorde som jag vill ha det men det är inget jag vill om allt ska tas bort.

Samtidigt känner jag att jag spenderat allt för många timmar per dag under för många veckor för att bara glömma allt och köra enbart windows. Jag har lärt mig så himla mycket och det vore en himla dålig investering av min tid att ge upp allt nu. I morgon får jag väl efter att ha varit ute och tagit bort plattor och därmed förverkat ryggen, sätta mig och kolla vilka mappar som ska vara var och göra de inställningar som behövs för att få vissa program att starta när linux gör det så jag får ordning på datorn.

2 Comments

 1. conny öhström

  linux ska inte behöva någon fildefragmenterare.
  ext2/3 tex anses kunna defragmentera själv(?) … ehh, nåja.
  Det är vad jag hört eller minns iallafall.
  Aspergare 45år.

  Reply
 2. webmaster

  Tack för det. Nåja det märks väl om du har rätt eller ej.

  Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.