Robot med asperger

En serie som jag i början inte trodde så mycket på och bara såg början av piloten var Terminator, The Sarah Connor Chronicles. Senare när jag fick veta att det fanns fler avsnitt så bestämde jag mig för att ge den en till chans. Sen dess har jag varit fast. Visst den är väl inte så jättelogisk jämt men det är ändå spännande.

En intressant sak är att följa karaktären Cameron, spelad av Summer Glau. Redan tidigare i säsong 1 fick jag intrycket av att hennes karaktär i sina försök att passa in framstår som väldigt aspig. Ett bra exempel på detta är ett avsnitt när de är i skolan, ja de var tvungna för att framstå som ”vanliga”. Men i alla fall så då är hon inne på tjejernas toalett, man kan undra vad hon skulle göra där, och vid ett tillfälle när några tjejer pratar så håller en av dem fram en sminkdosa som hon påstår är väldigt fräsch.

Efter att tjejen gått och glömt sminkdosan så tar Cameron med den hem och visar upp den för John och säger att den är fräsch. John reaktion på detta måste ha varit någonting i still med: Vänta ett tag nu, nu säger alltså den här mördarmaskinen från framtiden att den här saken skulle vara fräsch!?????? Han fortsätter bara att prata sen efter hon sagt det men det skulle vara riktigt kul att veta vad han tänkte då.

I senaste avsnittet besöker de en psykolog, inte så mycket för att prata utan för att skynet tydligen har ett visst intresse av honom, vad vet de inte och jag tänker inte säga det. Men i alla fall så säger han vid ett tillfälle till Sarah att hennes dotter (Cameron) verkar ha någon social störning, det är för tidigt att säga men hon uppvisar möjliga aspergers symptom. Det är inte ordagrant vad han sa men det är ändå kul att även han märker tendenserna. För mig som sett alla avsnitt så stämmer det väl in. Hon vill vara normal i vissa sammanhang men klarar det inte.

Efter att ha sett ett visst tv-program så kanske man ska vara försiktig med att associera aspergers till saker som kan döda utan känslor men det är inte den delen som är aspig, det är hennes misslyckade försök att passa in. Det är ändå kul att få chansen att se en robots personlighet, något som man inte såg så mycket av i Terminator 2 och inget i 3an då det bara gällde överlevnad. Här så ligger inte domedagen dagar bort utan 4 år så cameron har möjlighet att hinna observera hur människor beter sig och inte bara tänka på att hålla dem vid liv.

Det här är det första inlägget på länge som handlar om asperger. Det är svårt att skriva om AS då det är så stor del av mitt liv att det i stort sett är mitt liv och jag vet inte vad jag skulle skriva. Fel av mig, AS är inte en del av mitt liv, det är en del av min personlighet, men ni förstår vad jag menar. Börjar bli trött nu känner jag och ändå har jag mycket jag vill hinna med. Synd de avskaffade friåret.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.