Problem med hårddiskarna

I går märkte jag av något som ingen dataanvändare vill märka av, hårddiskproblem. Jag satt och lästa en bok och väntade på en massa nerladdningar när ett kontigt ljud började komma från datorn. Det är svårt att beskriva men det lät som det kom från främre delen av datorn men inte från fläkten. Det enda som finns där sedan är hd:na.

Jag fick panik och visste inte vad jag skulle göra men eftersom kvällsmaten närmade sig så stängde jag av datorn. Efteråt så kollade jag hårddiskarena med programmet drive fitness test som inte hittade något fel. Jag hade tänkt att använda spin rite men det ville inte starta och jag hade ingen direkt lust att starta linux och skapa en ny diskett så det fick vara.

Testerna tog ett par timmar men inget ljud hördes under den tiden. Inte heller nu har jag hört något ljud. Till skillnad från vanligt arbetsljud som är åt bashållet till så lät det här mer som morsekod fast rytmiskt. Jag gillar det inte men det finns inget annat att göra än att säkerhetskopiera allt på datorn. Det lär ta större delen av dagen och gå åt en massa dvd-skivor men alternativet, att förlora all data, är otänkbart mycket värre. PGA av testerna så blev det inget bloggat igår.

Jag vet inte vilken hd av de 2 jag har som ljudet kom ifrån och när nu testerna inte visade på några problem så är det lika bra att flytta allt. Jag fattar inte att det kunnat bli så här när diskarna bara är ett år ungefär. Jag fick byta pga att de gamla förstördes av ett överhettat nägagg som i sin tur matade konstig spänning till dem. Lyckligtvis kunde datan räddas. Visst jag har datorn igång jämt, pga av Foldin@home men nog borde hårddiskar tåla åtminstone 5 år konstant drift innan de ger upp. Tydligen är så inte fallet.

Iom detta så ger jag nu upp FAh. Det är inte värt slitaget det ger längre. Kanske skedde skadan i den gamla sämre kylda lådan men jag vågar inte chansa. Jag kommer fortsätta köra datorn konstant tills proteinet den jobbar på är klart samt för att se om ljudet uppkommer igen. Eftersom datan kommer kopieras så har jag inget annat än tid och pengar att förlora. Jag bara hoppas att ljudet väntar med att dyka upp till jag är klar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.