Julen, Bah, Humbug

Nu är det snart jul igen och alla ska vara så glada och trevliga och allt det där. Det är man för man känner ju ”julkänslan”. Nu vill jag inte framstå som någon som saknar känslor, tvärtom, men just julkänslan är en som jag inte känt på många år. Faktum är att jag har nog aldrig känt den.

När jag var ung så betydde julen 2 saker, att komma bort från skolan, och julklappar. Den förstnämnde fanns det andra tillfällen för. När så julklapparna slutade komma (en regel vi har i familjen, vid en viss ålder, troligen 15-16 år så får man inga fler) så förlorade julen sitt värde. Kvar var bara slippa från skolan, som naturligtvis bara gällde när jag gick där. När min långledighet (också känd som arbetslöshet) inleddes så var julen inget mer än en helg där man träffade släkten och att man innan dess kämpade med att sätta upp en gran och annat pynt, något som ska ner 2 veckor efter jul.

Som yngre så lyssnade jag väldigt mycket på ett band med julmusik med Sten Nilsson och Joybells men för några år sedan så tröttnade jag på alla kristna referenser. Den enda låt jag klarar nu är Gläns över sjö och strand i den version som fanns med på skivan: En galen jul, av Michael B. Tretow, som förövrigt har en del härliga spår, men det är allt.

Det hade varit kul att kunna säga att jag inte är så materialistisk, men det är den enda lycka jag känner till. Som vana läsare vet så söker jag en lycka som inte kan köpas för pengar så därför satsar jag mer på den som kan köpas, tyvärr är den inte mycket till hjälp. Jag känner konstant behovet av den andra utan att veta hur jag ska stilla det behovet.

Jag kommer att fortsätta leta efter någon som vill hjälpa mig med mitt behov. Det svåra ligger i att få den personen att vilja hjälpa mig när jag inte vågar be om hjälp. För att inte tala om svårigheten att veta om personen kommer vilja hjälpa mig när jag som sagt inte vågar påtala mitt behov. Sen är det väl också en fråga om hur den personen ska vara och hur viktigt det är att personen är så, eller om det viktiga ligger i viljan att hjälpa, inte i utseende och personlighet.

4 Comments

 1. mattias lundgren

  Hur du än förhåller dig till jul så vill jag önska
  God Jul och god fortsättning på det nya året!

  Nu rymmer jag till ett varmare !? Norrland (jo.. 6 plusgrader i Övik)

  Reply
 2. admin@climboholic.com

  drog ihop en mall-sida på http://www.kmfk.org för inomhusflygningen i
  Environiq Arena. Tråkigt med färdiga mallar och jag avskyr det men rackarns vad fort det gick.

  Temporär tills tummen har åkt ur!

  Reply
 3. Jonas Åkerström

  Vilken version av Gläns över sjö och strand är det du fortfarande gillar?
  Är det Alice Tegnérs tonsättning eller Ivar Widéns eller Gabriella Gullins arrangemang. 8-9/12 sjöng Umeå studentkör där jag är medlem sistnämnda arrangemang av den klassiska julvisan som tonsattes på 90-talet. Det skulle vara kul att höra ett arrangemang av dig ifall du gillar att komponera/arrangera musik. Ifall du är intresserad har jag gjort ett arrangemang på låten som förekom i Lennart Swans John Blund aka Sandman, som framfördes av manskören inom USK i höst, inklusive den tyska texten med två av våra tyskspråkiga sångare – Laurentz Ennser och Johannes Richl, som solister. Lycka till på Left is Right!

  Reply
 4. Tommy Eriksson

  Gällande gläns över sjö och strand så har jag ingen aning om vilken av de arrangemang som används i den låten bara att det är en barnkör som sjunger samtidigt som martin ljung läser texten. Ärligt talat är jag inte så insatt i det där med att arrangera musik annat än digitalt så jag kan inte direkt kalla mig arrangör.

  God jul till dig också mattias och vad bra att du fick ihop en sida till slut.

  Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.