Jag vill flytta, igen

Det var jag vet inte hur länge sen jag skrev här. Värmen har knäckt mig igen, som den gör varje sommar. Det ihop med känslan att jag vill en massa saker men har inte råd. Men nu känner jag att jag verkligen inte vill bo kvar här.

Jag orkar inte längre bo på ett ställe där ungar springer omkring och skriker hela dagarna på framsidan och där andra ibland håller till på baksidan. Det är uppenbart att det här kvarteret är gjort för barn familjer. På grund av mitt problem att filtrera ljud så vill jag ha lugn och ro nära där jag bor och det är inte möjligt här.

En annan sak jag inte kan göra är spela hög musik, något jag annars älskar att göra. Visst jag har försökt hålla det till dagtid i respekt för grannarna men nu under sommaren känns också det fel och ändå är det en helt annan känsla att använda högtalare än hörlurar. Innan jag flyttade hit så hade jag ett visst intresse av att sjunga, men var säkert inte bra. Men jag vill inte att någon annan ska höra mig så därför kan jag inte göra det här.

Sen har vi det där med världsläget och min önskan att leva självförsörjande till så stor del som möjligt. Medan jag kan förstå att just nu vore en dålig tid att ta ett huslån när huspriserna kan börja gå neråt, så kan jag ändå inte känna någon ro så länge jag bor som jag gör. Jag vet att det enda sätt jag kan klara mig på om nu ekonomin brakar ihop är genom att ha ett ställe där jag kan odla min egen mat. Jag vet precis hur känslig min lägenhet är för strömavbrott. Sticker strömmen under låt säga en dag mitt i vintern så kommer det snabbt bli väldigt kallt utan fjärrvärme och inte kommer jag att ha något vatten heller. OK vatten kan jag lagra för ett sånt tillfälle men värmen kommer att lämna lägenheten. För att klara sig så behöver men ett värmesystem som inte är beroende av el, som exempelvis en vedpanna.

Vad jag vill ha är ett hus ungefär lika stort som min lägenhet, med andra ord 70 m2, som värms av ved.Tar jag ett för stort hus så blir det svårt att värma och dessutom så behöver jag inte större. Jag har funderat på en tomt med skog men sånt blir verkligen dyrt och dessutom vet jag inte hur mycket skog man behöver ha om man vill kunna elda ved en hel säsong själv även om den blir som förra vintern. Skog ska dessutom skötas vilket jag inte vet ett dugg om men det är säkert komplicerat och dyrt. Nej enklast är helt enkelt att köpa ved av någon. Jag förmodar att vet kommer att fortsätta vara billigare en el även framöver. Tanken är att vedeldning värmer på ett helt annat och mer effektivt sätt en el.

Gällande vatten så vore det bra om kommunalt vatten fanns vilket det gör i stort sätt över allt. Men det måste också finnas en brunn på tomten ifall det blir problem med strömmen, för då försvinner snart vattnet.

Tomten behöver vara rätt så stor, gärna 2000 m2. Eftersom mycket av det kommer att odlas upp så är jag inte så oroad över gräsklippning. Sen lär grannarna inte gilla det där så ett lantligt läge vore bra för då är inte grannarna så nära en och dessutom har man fler möjligheter då till lite ovanligt trädgårdsarrangemang.

Det får inte föreligga renoveringsbehov eller så måste huset vara väldigt billigt. Jag kan ingenting om att laga hus själv och känner ingen jag skulle kunna fråga så det blir i så fall att anlita hantverkare och det är dyrt. Att vara händig vore bra men alla mina tidigare intressen har legat mot vad jag trodde man behövde kunna inför framtiden så nu sitter jag men en massa värdelös kunskap samtidigt som det finns massvis jag behöver lära mig.

Om någon som läser det här har ett hus som verkar passa, hör inte av er, jag har inte råd än. Det här må låta tokigt enligt en del men jag känner att jag kvävs där jag bor nu så det här är något jag kommer att börja leta efter så snart jag har råd, efter att jag har ett jobb. Med en snäll bank skulle det kanske gå redan nu. Jag har gjort några beräkningar men de är svåra att få rätt utan att veta alla kostnader. Dessutom skulle det bli tufft om jag inte fick bostadstillägg eller om den ”förhoppningsvis” kommande sjukersättningen är mycket lägre en jag har nu. Förhoppningsvis får jag veta det nästa vecka.

Jag skulle kunna låta det här inlägget stå kvar som utkast men jag tror det är klart nu. Den första halvan skrevs för nästan en vecka sen men då orkar jag inte skriva klart det. Men nu är det nog dags att få iväg det.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.