Hemstudio beställd

Nu var allt beställt. Till slut. Det blev något dyrare än jag tänkte mig eftersom jag också beställde en mixer och lite tillbehör till mikrofon dock ingen mick då jag hoppas den kommer med tidningen.

Men nu har jag börjat fundera på det där med ljud från datorn. Visst den är oftast tyst men dels låter det om skivor, dels kan hårddisken dra igång något slags konsert som väldigt lätt skulle kunna förstöra en inspelning. Förvisso lär den enda inspelning jag gör än så länge vara sång men det är kanske bäst att tänka på framtiden.

Att täcka för datorn är ingen bra idé på grund av risken för värmeöverslag och att byta till vattenkylning är på tok för dyrt. Det bästa är helt enkelt att flytta hela datorn till ett annat rum.  Smidigast vore om jag kunde dra igenom en vägg men jag tror KBAB blir rätt sur om jag borrar hål i en vägg i en hyreslägenhet så det blir till att gå via dörrarna. Tyvärr är det inte särskilt lätt att hitta bra DVI-kablar om inte kostar skjortan så det  måste jag kolla runt efter. Bäst vore om jag kunde använda de förlängningkablar jag redan har men det är svårt att hitta bra billiga kablar. Till ena skärmen har jag en sådan här som jag köpte i december medan den andra skärmen kör på en 2 meters. Då datorn kommer stå i mitt sovrum vägg i vägg med vardagsrummet (Legorummet och kommande studio) så behövs inte så väldigt långa kablar och det blir billigast att skaffa 2 sådana än att ta 2 10-meters. Blir till att kolla vad som passar.

Det blir också en till hårddisk då den jag har har en tendens att blir full så det är lika bra att slå till på en till och då ta en 1TB disk som bara kommer vara för ljudproduktion. Det blir troligen den här. Ett tag funderade jag på att skaffa DDR3-minnen men jag ser inget skäl till det då det skulle betyda en total uppgradering av i stort sett hela datorn och bara behövas om jag spelade. Jag har inga planer på andra eller för den delen tyngre spel än WOW så det får vänta. Minne behövs däremot har jag förstått det som så det är bäst att skaffa mer. Just nu har jag en uppsättning sådana här så det blir nog en till. 2 lär nog krångla med XP då jag inte vet hur det gillar 6 GB minne( om ett år kanske jag funderar på att skaffa Windows 7), även om jag mest sitter i linux så kör ju WOW i windows så det är bäst att inte sabba något. 4 GB borde räcka.

Till skillnad från hur jag behandlade keyboarden som mest stått och samlat damm så kan jag inte göra samma sak med den här utrustningen. Men det kommer inte heller ske. Förra året när jag skaffade den så kom jag snart igång med WOW och dessutom började jobbet bli trist så jag orkade inte engagera mig hemma. Nu har jag inget jobb och om några dagar blir min senaste LEGO-modell klar och efter det kommer det inte bli något mer av det före hösten då en ny fin modell kommer ut och tiden däremellan kommer jag ägna åt WOW och musikproduktion.

På tal om WOW så är hela det första soundtracket digitalt förutom körer. Kolla på WOW-introt och säg att det går att höra. Jag kan då inte det. Det blir ännu värre ännu värre när man lyssnar på musiken från själva spelet även om det är svårt att veta vad som kommit senare. Det går att plocka ut låtar från MPQ-filen. Måste komma ihåg att göra det på UT2003, skapat i trackerformatet UTX. Jag fullkomligt älskar menymusiken. Den andra hörs knappt över alla explosioner.  Eller så installerar jag det men då kommer jag bli sittande med det istället. Beslut beslut. Om något vet ett ställe där den musiken finns lagligt tipsa gärna om det så kan de som inte har spelet lyssna på musiken. Jag är för lat upptagen för att söka.

Gällande datordelarna så vet jag inte än varifrån jag kommer beställa. Webhallen har inte crucial-minnen och det blir dyrt att beställa från 2 ställen då jag får kolla runt lite. Synd förresten att det inte finns något liknande homeplug för skärmar. Det skulle underlätta.

UPPDATERING

Ok det får bli minnen från komplett sen resten från webhallen. Det är tydligen svårt att hitta Crucial-minnen. Jag kollade förresten skärmkablar och 3 meter blir bra så jag tar förlängningen. Ska duscha och sen kolla vad som behövs i ljudkabelväg. Visst jäklar. hur blir det om ljudkortet kommer vara i ett annat rum. Det tänkte jag inte på. Fan det tänkte jag inte på. Alla kablar är ju tänkta att gå från ljudkortet till mixern och den patchkabel jag beställde är verkligen inte lång nog att går från ett annat rum. Förvisso så går det ju en kabel från PCI-kortet till breakoutboxen och den kan ju förlängas. Ska leta efter en parallelkabel (D-sub) då det är det lättaste att förlänga. Frågan är hur bra det är att dra en sådan i närheten av skärmkablar och andra ljudkablar. Måste fundera mer.

UPPDATERING 2

Det här verkar lovande men för säkerhets skull tänker jag kolla här i stan först. Det blir ju en del merkostnader för frakt så kan jag slippa det vore det kul. Det verkar som jag måste skynda mig med att möbler då det blir mycket som krånglar och som kanske måste beställas. Hoppas bara webhallen inte dröjer flera veckor innan de skickar sakerna igen. Men sist så var det vid nyår så det gjorde säkert en del.

2 Comments

 1. Tommy Eriksson

  Ok jag har kollat vad jag har i datorn och vad moderkortet klarar av och insett att jag har 533 Mhz minnen i datorn när kortet faktiskt klarar 800. Då är det lika bra att byta till 800 minnen samtidigt och då från något som finns på kjell&company då det var det enda stället med vettiga parallellkablar jag hittat.

  Just nu sitter jag och funderar över vad som passar bäst till skärmarna av dual eller singlelink. Har dual på ena och single på den andra. Ska käka nu och fundera vidare. Det jag inte vet är hur störningskänslig singlelink är. Men nu så är ju bägge skärmarna dragna tillsammans i en orm ihop med sina respektive strömkablar samt en USB och 2 ljud så det ska nog gå bra.

  Reply
 2. Tommy Eriksson

  Jag börjar känna mig fattig nu. Skickade just en order till webhallen på sådant som inte finns hos kjell. Kjell kan jag inte beställa ifrån för det står att mitt kundnummer är spärrat. Jag har mejlat kundtjänsten så i morgon borde jag få svar.

  Det är trist att beställa från 2 ställen men jag har inget val om jag inte vill åka till en massa butiker som tar ett högre pris. Förvisso blev det bara 49 spänn i frakt från webhallen och ordern från kjell borde inte hamna högre.

  Imorgon blir det att slutföra ordern till kjell och sen återvända till legot. Det är legat ner några dagar på grund av all forskning som ägnats åt musik, och då har jag inte ens komponerat en enda ton. När alla beställningar trillat in blir det att dels uppgradera datorn, dels möblera om rejält. Jag hoppas akustiken inte blir för dålig för jag hade inte råd mer några dämpare förutom 2 plattor som ska vara under monitorerna.

  Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.