Bloggkarneval om diagnos

Agatha mejlade mig en inbjudan till en bloggkarneval där man ska blogga om ett visst ämne angående NPF i det här fallet diagnoser. Jag har undvikit ämnet hela dagen så nu är det väl bäst att jag sätter igång. Problemet är att jag inte vet hur jag ska skriva. Jag har ju beskrivit mina tankar om diagnoskriterierna för asperger och dessutom tagit med vad jag tycker att de inte säger. Nu har ju den artikeln något år på nacken men jag vet inte vad mer som jag kan säga. Agatha själv skriver om huruvida man kan få den diagnos man vill ha och därför tänkte jag spinna vidare på det temat och fråga: vill man verkligen ha diagnosen aspergers syndrom?

Först en påminnelse om vad man isf menar. Då menar man att man vill tillhöra en ofta mobbad minoritet som har problem på arbetsmarknaden, anses av vissa som utvecklingsstörda, har problem med sociala saker som fester och i allmänhet anses som grubblande tankspridda kufar. Det är väl en bra sammanfattning på vad kriterierna säger.

Vill någon förutom mensa tillhöra en minoritet. Är man nu neurotypisk så är ju grupptillhörighet det viktigaste som finns och inte vill man väl ställa sig utan den största gruppen. Mobbning är det väl ingen som vill bli utsatt för, förutom alla stollar som ställer upp på idol och liknande så det stämmer nog tyvärr. Då man inte lär sig på samma sätt som andra så är det inte ovanligt att folk tror att man är utvecklingsstörd och det är väl det ingen som vill bli kallad. Utvecklingsstörda förtjänar också respekt men tyvärr är det sällan de får den.

PGA diverse sensoriska skäl så kan man som aspie inte ta vilka jobb som helst och då lär man få gå arbetslös och det är det väl inte heller någon som vill. Kanske i några veckor men det är nog tillräckligt för att få även den lataste att vilja göra något. Och fester är väl det viktigaste som finns så vill man väl vara med men se det går inte. Fester betyder för en aspie ett hav av intryck som måste bearbetas och samtidigt ska man vara ”social”. Saknar man filter är det oerhört jobbigt för att inte säga omöjligt så man kan knappast gå på fester som aspie och varför ska man då ha den diagnosen.

Visst finns det fördelar med en diagnos men de uppväger inte alltid nackdelarna. Nu talar jag om NT som försöker lura till sig en diagnos. För en aspie så lär en diagnos var väldigt bra då  man får lära sig mycket om dig själv som man troligen inte vetat förut. Så var det iaf för mig. Och så kan man förstås få jobb på Left is Right, men det kan man ändå om man är utbildad säljare dessutom finns det säkert många andra trevliga ställen om man bara orkade med dem.

Nej som sammanfattning kan jag inte se något bra skäl till att lura till sig en diagnos, inte för att jag tror att det går. Det är lätt att tro att jag tycker att livet men asperger är pest och pina men det som är viktigt att komma ihåg är att jag känner på pga av hur jag blivit behandlad i mitt liv inte för att jag har AS. Visst AS ställer till det en hel del men det är ju ändå vem jag är. Om jag bara fått vara den jag vill istället för att bli mobbad under så många år så skulle jag må mycket bättre än nu. Min AS har jag inget emot då den är vad jag är. Jag kan inte bli kvitt den och därför tänker jag inte ens i de banorna. Det enda jag vill är att bli accepterad för den jag är. Något jag verkligen saknade tidigare men som jag nu börjar uppleva. Önskar bara att jag kunde njuta mer än jag gör.

5 Comments

 1. Agatha

  Yay!

  Sitter och väntar in ytterligare ett par bloggare. Deadline går vid midnatt. Sedan skickar jag ut sammanställningen.

  Reply
 2. Pingback: Bloggkarnevalen- sammanställning « trollhare

 3. Pingback: Bloggkarneval om Neuropsykiatriska funktionshinder! « Långsamma tankar

 4. Pingback: Aspiebloggen » Arkiv » Bloggkarneval: Om neuropsykiatriska diagnoser

 5. Pingback: Bloggkarneval: Om neuropsykiatriska diagnoser « Bop Til You Drop

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.