Är vi så illa ute

En vän på jobbet sa något mycket oroväckande idag. Han nämnde smältningen av is på den siberiska tundran något som även filmen ”en obekväm sanning” tar upp men han nämnde en konsekvens jag inte hört förut.

Tidigare har jag hört att i tundran finns oerhört mycket metangas lagrat sedan tusentals år tillbaka. Det är ingen hemlighet att metan är en mycket kraftigare växthusgas än koldioxid. Anledningen till varför metan inte omnämnts så mycket är att vi människor inte släppar ut så mycket av det jämfört med koldioxid. Problemet är att det varmare klimatet tinar upp isen och släpper ut gasen som finns lagrad. Jag vet inte var jag läste det men storleken på vissa av sjöarna kan jämföras med sveriges yta så det är stort. Och det finns inget man kan göra för att frysa isen annat än att kyla ner jorden igen hur nu det skulle ske.  De här gaserna kan väldigt snabbt skapa förändringar som forskare inte räknat med.

Om inte det vore nog så sa han att gaserna riskerar att direkt döda mänskligheten genom kvävning. De kommer helt enkelt bli mer än syret. Detta låtar väldigt skrämmande och jag hoppas han kan visa någon bra källa till det och tills det kommer jag betrakta det hela som rykten. Men ingen vet exakt hur mycket metan som finns i den ryska tundran så helt säker kan man inte vara. Jag ska söka mer information någon annan dag då jag är för trött nu. Om det stämmer så måste någon ha skrivit om det tidigare.

3 Comments

 1. Barracuber

  Det hade jag (lyckligt ovetande) missat. Vad mycket man inte känner till.

  Jag slängde jag mig på Google så nu kan jag väl inte sova i natt…..

  http://sydsvenskan.se/sverige/article215263.ece

  Skämt åsido men jag har inga problem med min nattsömn (ta i trä….) men så bor jag ju också i Sverige – världens modernaste land.

  Vad bilisterna inte orkar fatta är att om en enda bilist (jag) kör lagligt (eller t.o.m. något under) så får det lika mycket effekt som en spott i Atlanten ungefär. Först när många börjar göra samma sak får det någon effekt. Innan dess lär det väl växa apelsiner på Grönland.

  Reply
 2. webmaster

  Men någon måste vara först. Även om andra inte bryr sig om miljön så gör jag det och försöker vara miljövänlig. Först då har man rätt att klaga på andra.

  Jag blev glad för jag trodde din länk handlade om kvävningen jag skrev om men det gjorde den inte. Jag ska se om han jag pratade med har någon länk om det hela.

  Om du vill kunna sova, undvik filmen en obekväm sanning. Skräckfilmer kan man intala sig själv att de inte är verkliga men det går inte att göra med dokumentärer.

  Reply
 3. webmaster

  Jag glömde skriva att igår fick jag iaf reda på att det var illustrerad vetenskap som skrev artikeln men jag har inte hittad den ännu. Har bara tillgång till deras webarkiv så jag kommer inte kunna läsa hela ändå, men nu vet jag iaf var jag ska leta.

  Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.