Antikens Grekland – 2008-06-18, vila i fred demokratin

Jag som föddes i demokratin har nog aldrig riktigt uppskattat dess existens. Förrän nu vill säga. Lagen har förvisso inte trätt i kraft än men när den gör det så kommer en övervakningsaparat utan dess like att finnas här och registrera i stort sett allt som skrivs på nätet.

De psykologiska effekterna av detta känns overkliga. För första gången kommer man nu verkligen att få censurera sig själv ordentligt och ge upp allt vad upptäckarlust heter. Alla har vi någon gång letat efter något och i jakten på det gått in på nästan varje sökträff. Gör man så hittar man mycket och allt är inte lagligt eller ”lämpligt”. Vad händer när allt man gör övervakas. Vad händer med människors medvetande om de vet att de kan bli rejält straffade om de klickar på fel länk. Få kommer att våga klicka på okända länkar.

Åtgärder
Innan man börjar prata om kryptering så borde väl EU kunna göra något åt detta. Lagen strider ju mot de mänskliga rättigheterna så det här måste på något sätt kunna stoppas den vägen. Inte kan de väl sitta och se på medan det här sker. Förvisso sa Alice Åström något om att lagen kommer att KU-anmälas men det lär väl inte hjälpa. Sen när har KU verkligen gjort någon skillnad.

Kryptering
Nu kör vi krypterat säger väl en del. Frågan är om det är så bra. Man måste göra det riktigt bra för annars så knäcks det fort om man använder fel protokoll eller gör något fel vid användandet. Sen så räcker inte kryptering särskilt långt då det går att se den trafik som går in och ut även om det inte går att läsa vad som sägs. Då måste det till anonymisering som till exempel Tor-nätverket. Men det gör att allt går långsammare samt att verkligen all trafik måste gå igenom det. Gör man något fel så syns det och det är säkert inte helt lätt att verkligen ställa om alla program till att använda det.

Sen har vi det där med uppmärksamhet. Jag tror inte att de få bloggar som tryckt in triggerordlistan kommer sänka FRA och troligen inte heller uppmärksammas. Om alla kör samma ord så är det verkligen inte svårt att filtrera ut de exakta fraserna och då faller hela allt. Men de som däremot börjar kryptera sin epost och använda Tor kommer nog att bli intressanta. Inget säger ”Kolla jag gör något som måste döljas” som att just försöka dölja sig.

När det gäller brandväggar så vill man att de ska förneka att det ens finns en port (så kallat Stealth) snarare än att säga ”Nej du får inte komma in”. I det första fallet så kan ingen hackare ta sig in för den vet inte ens om att det finns en dator på den adressen, men om datorn säger stopp så vet den det och kan besluta sig för ett kraftfullt anfall snarare än en portskanning.

Men det vet jag inte om så blir. Det kommer ju inte bli få som går krypterat utan många, bland de som vet hur vill säga. Själv hoppas jag fortfarande att det här stoppas på något sätt och vad jag vet finns inte inkopplingarna än så tid finns att göra något, även om det borde ha gjorts igår kväll.

Nu väntar jag bara på nästa kritik mot Kina. Vore det inte underbart om en politiker gick ut och fördömde Kinas intrång i privatlivet. Det lär säkert ske. Fortsätter det så här så kommer till och med Kina framstå som ett trevligt alternativ till Sverige.

Andra bloggar om: , ,

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.