Ångest över hemmastudio

Igår och idag har jag suttit och funderat över framtiden och det betyder en hemmastudio då jag vill komma igång med musikproduktion. Men jag har inte mycket pengar, är ny men vill samtidigt inte behöva uppgradera snart. Men efter mycket om och men har jag kommit fram till en bra kompromiss som jag kommer beställa senare idag. Jag ska snart iväg till morsan igen och sen blir det att kolla igenom tillbehör som kablar och sånt.

Nåväl som program kommer jag använda Buzz och för mixning så blir det helt klart Ardour där Rosegarden troligen kommmer agera sequenser. Inte för att jag är säker på om de senare kommer användas då jag till en början kommer göra allt i Buzz men senare blir det nog att min på tok för dåligt använda keyboard (en Yamaha E-403) kommer användas ihop med de programmen. Kanske funkar den med Buzz men jag tror inte det.

Buzz känns som en blandning mellan Modplug tracker och Reason. Vad jag kan se i filmerna, har inte börjat använda det än. Men till Ardour så krävs det  ett hyffsat ljudkort och många tycks ha ett M-audio 1010 så det tänker jag skaffa. Kul att så mång tyck ha ett 10 år gammalt kort. Då borde det fungera bra ett tag till. Nämnas bör att det kommer inte bli LT-varianten. Jag har tillräckligt med problem när det gäller att hitta rätt kabel till video-in på mitt grafikkort som har en dongel bakpå så jag tänker inte göra detsamma med ljudet. Det minskade krånglet är värt pengarna.

Mixer kommer vara Ardour ett tag, men andra ord blir min rigg till en början så kallat mixerlöst. Mickar har jag en dynamisk som inte funkar så bra men jag kommer inte behöva något bättre än då jag knappast lär sjunga.

Men det som tagit mest tid och ork är monitorer. Den rig jag går efter i en förövrigt bra hemsida (håller som bäst på att läsa alla lektioner) är rig nummer 7, men ett problem där är att de monitorerna är på tok för dyra för min nuvarande budget. De monitorer jag lär köra med för att i alla fall komma igång är de som nämns i rig 1, och då blir det troligen Mackies. Mer än så klarar jag inte att lägga ut nu och dessutom så är de i alla fall bättre än de datorhögtalare (logitech Z-680) jag har nu. Men jag är fortfarande inte helt säker. Ska kolla några svenska sidor sen när jag kommer hem.

Problemet är att alla pratar om vad som låter bra, men som nybörjare känns det jobbigt att hoppa på något dyrt just nu, samtidigt vet jag att det blir dyrare att uppgradera sen. Jag kände att jag behövde skriva av mig något.

UPPDATERING

Jag håller på med min beställning men tänker ta en paus för kvällmat. Jag har ändrat mig angående högtalare och kommer köra med ESI NEAR05 EXPERIENCE som verkar rekommenderas i Studio.se forumet så de passar för mig nu. Har just hittat högtalarkablar men innan jag beställer det så måste jag fundera över möblering. Så som skärmarna står nu passar för att se på film med surroundljud men det lär inte passa särskilt bra för ljudredigering. Frågan är om det ens är lönt att vara kvar i det här rummet. Valet står mellan 1,5 eller 3 meters kablar men något likt det här blir det nog.

Frågan om rum kan väl sammanfattas med, antingen stativ till högtalarna eller ett till bord som är från ikea så det är inte dyrt men krångligt att möblera om. Men först måste jag äta. Det jag har kvar att beställa är lyckligtvis sådant jag slipper sitta och läsa forum för att hitta råd om med tusen olika idéer utan nu räcker det att kolla, tänka, hoppas och slutligen bestämma sig för tvärtom när dagen väl kommer. Undrar om jag ens kan få ut surroundljud från det där kortet. Verkar inte som det enligt manualen. Nåväl mitt andra kort är ju inbyggt så förhoppningsvis går det att ha kvar det utan att behöva stänga av det. Läste något om någon som hade 4 olika kort i datorn där det här troligen var ett av dem och det funkade. Kommer inte ihåg var jag läste det.

3 Comments

 1. narnigrin

  Hej!
  När jag läser om Buzz blir jag hemskt intresserad. Har själv suttit och pillat med planer till en hemmastudio ett tag – troligen ingenting som kommer att bli verklighet innan jag har ett mer lämpligt utrymme för det eller åtminstone mer lämplig dator – men Buzz har jag helt missat, har snöat in mig på Cubase, Reason och annat dyrt … Hur fungerar det att använda?
  *nyfiken som fan* 🙂

  narnigrins senaste blogginlägg..The State vs. Technology

  Reply
 2. Tommy Eriksson

  Datorn är inte så viktig förutom för ljudkortets del. Annars är det knappast som att man måste ha en snabb dator bara bra med minne. Ska kolla vad jag har då det kommer bli en hel del mjukvara som ska igång.

  Jag kan inte säga hur buzz är än då jag inte börjat använda det. Jo det är lätt att kolla på alla de där dyra sakerna och glömma att det kanske finns något gratis som om inte är lika bra så i alla fall inte mycket sämre. Kul nog så hörde jag talas om Buzz då jag läste på wikipedia om någon slags mixer som finns i Reason och ett exempel där var gjort med Buzz. Ska leta på det sen.

  Reply
 3. yamaha service manual

  Interesting article, i have bookmarked your site for future referrence 🙂

  Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.