7 comments on “2007-05-11

 1. Bara kort om begreppen. (X)HTML är för innehåll (content) och CSS är för presenation (layout och stylning). Mao ska menypunkterna + övrig content ligga i (X)HTML och CSS användas för att styla och layouta innehållet. Typisk separation av innehåll och presentation.

  Varför ska man använda PHP? Jo ifall man har ett behov av dynamiska sidor, dvs. sidor där innehållet delvis kommer från datalager t ex databaser och XML-filer. Konkurrenter till PHP är ju bl a ASP, ASP.NET, JSP, Coldfusion och Ruby For Rails. Visst kan man använda dessa även till rent statiska sidor men det blir liksom en onödig overhead på serversidan. Men så fort man har dynamisk content är det sånt man använder. En blog är ju ett typexempel på dynamisk content.

 2. Fördelen med PHP som bla WDS nämner är ju att det är ett fritt och öppet språk. Dessutom så har jag ju linux på servern så jag måste ta det. Vet inte om windows paketet har PHP.

  Jo inte nog med att man inte ska ha content i CSS det går så vitt jag vet inte att göra det vilket är bra. Jag blir allt jämt förvånad över hur kort ett CSS stylat HTML dokument är när bara innehållet står med. Jämför det med koden till min hemsida. Men det kommer ändras när jag får bort tabellerna även om det är lockande att ta tables för menyn i den sidan. Har inte helt lärt mig CSS och hade stora problem med att få sidan att se ut som jag ville. Kanske blir det bättre när jag slipper oroa mig om hur jag ska få med content i den. Jag vet mer imorgon

 3. CSS har en inlärningströskel. Du och jag, som inte jobbade med webbdesign i internets barndom har faktiskt en fördel, en lägre tröskel, iom att vi inte har kört fast i tables-tänket. Vi är liksom ”oförstörda” och bör därmed ha lättare att lära oss CSS. Jag tycker själv att CSS kunde varit mer intiutivt och mindre kryptiskt. Det är lätt att fastna i detaljer och irriterande saker som gamla browsers och så (vilket visar att långt ifrån alla användare sitter med de senaste versionerna, men här har man som webbdesigner en uppgift att känna sin besökare s.a.s.)

  Två program jag kan rekommendera, om man vill ha verktyg för webbdesign och CSS är Microsoft Expression Web och Dreamweaver (ju nyare version desto bättre). Visserligen är de WYSIWYG men man kan välja om man vill jobba i kodläge eller designläge, de skapar ingen onödig kod (som Frontpage gjorde förr) utan man har full kontroll, och kan själv läsa sig samtidigt som man testar saker. Det finns dessutom mycket hjälp på nätet. I de här programmen kan man visuellt skapa sina layoutkomponenter (DIV:ar), man ser box-modellen visuellt osv.

  Alternativet är att skriva allting som kod i en texteditor, vilket en del gör, men det förutsätter att man lär sig allting kodvägen och ärligt talet begriper jag inte hur mycket tid och tålamod det inte skulle ta….

 4. Fortsättning: egentligen är slutresultatet av ALLTING kod men varför inte använda bra verktug till att förenkla skapandet av den koden (om verktygen är bra), eftersom det oftast blir väldigt mycket kod?

  Både Expression Web och Dreamweaver följer Web Standards förresten.

 5. Skulle just till att skriva dagens inlägg när jag såg dessa. Jag kör med NVU för webdesign men när jag gjorde CSS och sedan PHP så använde jag Notepad++ och kollade i FF. Det blev för krångligt att se resultatet i NVU dessutom så var det ju CSS jag redigerade som ju är kod.

  Ska se om jag får någon ordning på margin, width och allt det så rubriken sträcks ut som jag tänkte mig och inte blir så smal.

  Jo visst är det extremt i dagens läge att göra allt i kod när tom. ett litet gratisprogram som NVU skapar validerad kod helt visuellt. Sen så kan man gå in i koden som när jag la till annonserna på hemsidan.

  Tables är trevligt och lätt att skapa tills man ser koden. Då är det bättre att använda CSS.

 6. NVU har jag inte testat men det verkar vara ett trevligt program och dessutom gratis. Utvecklingen av NVU lär ha avstannat men det finns ett annat projekt som ”tog över” och fortsatte på NVU, minns inte namnet.

  Varken Expression Web eller Dreamweaver är ju billigt tyvärr. De har en del läckra funktioner som visuell box model. Men det har man ingen större nytta av om man inte först förstår teorin av box model. Så som vanligt börjar allting på skolbänken….

 7. Projektet du tänker på är nog compozer som är vad nästa version av NVU kommer heta. Då det är beta så avvaktar jag. NVU har en tendens till att krasha ibland men det är sällan och under tiden så är det väldigt trevligt.

  För noviser som mig räcker NVU gott och väl. Vill jag bli mer avancerad så knackar jag kod i Notepad++, men det står inte på listan annat än för CSS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.