Tiden som gått

Det var ett tag sen jag skrev något och det är för jag har haft fullt upp.

Jag har försökt lära mig hur virtuella maskiner fungerar med hjälp av Virtualbox men det har inte gått så bra. En tanke var att jag skulle köra openfire server via det, men medan installationen har fungerat så kan jag inte nå admin-panelen. Jag vet inte vilken adress som ska skrivas in. På en vanlig dator så är det 127.0.0.1, men inte här. Den maskinen kör ubuntu.

På en annan maskin så har jag försökt installera windows xp men även det krånglade. Jag har installerat om windows flera gånger men en anledning jag kommer ihåg är att musen hängde sig så att det var som om någon konstant tryckte på höger musknapp. Det var andra installationen. Den tredje och sista var den gången då jag trodde jag visste lösningen på problemet, jag installerade windows search 4 från windows update, eller så var det problem men drivrutinerna.

Men efter jag installerat windows så märkte jag en sak. Tangentbord + mus identifierades inte som vad de var. I musens fall (mx 518) gör det inte så mycket då jag är van att linux inte stödjer de extra knappar som musen har, men mitt tangentbord är ett zboard och det vill jag verkligen ha fullt fungerande när jag kör World Of Warcraft. Då insåg jag vad som krashat min tidigare installation då jag hade installerat drivrutiner för zboard samt logitech möss men bägge enligt datorn är från MS. Inte undra på att det blev galet. Det blev slutet för windows WM för min skull. Sen skulle jag installera windows på hårddisken och då blev det verkligen krångligt.

Då jag hade trott att jag skulle slippa dualboota, fast jag körde trippel ett tag för openfire server, så hade jag gjort om partitionerna så här. Jag har 2 HD, en på 500 GB och en på 1TB.

SDA1: linux start:  23GB

Här skapade jag en utökad partition som fick  namnet SDA2 därav de lite konstiga numren nedan.

SDA6: massvis med filer: resterande utrymme
SDA5: linuz swap: 2,4 GB

SDB1: musikrelaterat

Tanken var att dela av 70GB från SDB1 vilket jag också gjorde utan problem. Men windows vill inte installeras där om det inte fick skriva till startdelen på SDA1 vilket inte går då det är EXT4 precis som de andra partitionerna. Min direkt dålig lösning var att minska SDA1 med 10 MB så att startfilerna från windows fick plats med en partition som NTFS. Så här såg det ut då sett från ubuntu live.

SDA1: windows
SDA2: linux start
SDA6: massa filer
SDA5: linux swap

Windows blev installerat utan problem men när jag skulle starta linux så ville det inte starta. Naturligtvis så trodde jag att GRUB var felet och det är det ju men när jag startade datorn från en ubuntu-live cd så kunde jag inte alls nå SDA6, men alla andra partitioner fungerade. Om inte det är konstigt så om jag startade datorn från Gparted skivan, vilken användes för att göra alla partitioner, så stod hela SDA som oformaterad!! Partitionerna på SDB hittades korrekt.

Ok så felet borde ligga i MBR, så mycket förstod jag, men hur fixar jag det. Jag provade förresten flytta filerna från SDA1 till ett usbminne men det enda som hände då förstås var att windows inte ville starta. Jag letade efter trick att återställa eller nollställa MBR, inte så mycket för att få igång windows utan bara för att nå mina filer på SDA6. Efter många timmars surfande så bestämde jag mig för en metod för att återinstallera GRUB från en live-skiva. Om jag förstod det rätt så skulle disken fortfarande ha filer på sig då, det går annars att nollställa MBR men då försvinner allting.

Nåväl efter den ominstallationen så blev SDA6 till SDA5 men det gjorde ingenting för jag kunde i alla fall kopiera filerna till SDB1. Jag tog bort SDB2 och bestämde mig för att göra om partitionerna till vad det var innan jag krånglade med VM, vilket såg ut så här:

SDA1: windows – 41GB
SDA2: linux start – 24GB
SDA3: massa filer- 400 något GB
SDA4: linux swap – 2 något GB

Alla partitioner förutom SDA1 är nu EXT3 då det känns bättre med ett filsystem som är mer inarbetat. Under windows så använde jag tidigare EXT2IFS för att nå linuxpartitionerna men det fungerade bara med tidigare partitioner så linux nu för tiden kommer med en inode filesize på 256 (googla, jag hade heller inte hört talas om detta tidigare) medan EXT2IFS bara stöder 128. Tidigare kunde jag därför inte nå SDB1 som skapades senare pga detta. Men lösningen nu blev att byta till EXT2FSD som är nyare och stöder fler storlekar.

I förrgår satt jag och installerade uppdateringar till windows samt installerade WoW med expansionner men igår gjorde jag annat så det blir väl mer windows i eftermiddag. Har en massa små program att installera samt genvägar att återställa. Men till skillnad från linux så har jag ingen skärmdump på skrivbordet så jag får möblera från minnet. Jag gillar ikoner men de ska ligga i ordning, även om det oftast är en konstig ordning.

Mer kommer men nu är det lunchdags.

2 Comments

  1. Robert Andersson

    Vilken version av Windows?

    Reply
  2. Tommy Eriksson

    Trodde jag skrev det. Det var XP. Jag har inga planer på att uppgradera. Har annars en EEE med win 7 på.

    Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.