2 comments on “Svåra val av keyboard – del 2

 1. Hej, några tankar bara..

  utbildningsskivor finns på biblioteket. jag har även sett några amerikanska dvd på eMule men har inte laddat hem nåt (har spelat piano sedan jag var sju).

  När det gäler högtalare och annan hårdvara kan jag inte hjälpa dig speciellt mycket tyvärr. Du verkar redan insatt och sedan finns ju nätet.

  Du väljer mellan två keyboards. Själv har jag aldrig ägt en keyboard. Jag äger två 80-tals syntar- en DX7 som min svåger i Skåne lånar av mig och en Ensoniq SQ1+. Den senare har väldigt bra ljud för att vara så pass gammal (den är nog från 1992 när jag tänker efter),

  Men jag ska inte prata synt för du är inne på keyboards. En god vän till oss skaffade ett nytt keyboard nyligen men hon är mer än dubbelt så gammal som du så det går inte att jämföra 🙂 iofs så är hon nybörjade på piano så hon tog en modell som hade massvis med instruktionskurser och guider inbyggt i keyboarden. Vet inte vad hon tycker.

  Jag brukar säga att skillnaden mellan synt och keyboard att keyboards är inriktade på att spela och skapa musik och syntar på att spela och skapa ljud. Redigeringsmöjligheterna av enskilda ljud (framför allt att skapa från grunden) är väl begränsade i keyboards (vad jag känner till). Men i någon prisklass börjar ju gränsen mellan synt och keyboard bli flytande…..

  Fördelen med en keyboard är att man har trummorna inbyggda så man slipper skaffa trumprogram i datorn. Men jag är osäker på vilket som egentligen är smidigast. Många idag har väl ALLTING i datorn utom just själv tangentbordet som då bara är ett litet miditangentbord. Som pianist vill jag alltid ha anslagskänsla i tangenterna.

  jag läser ditt första inlägg. Samplat har jag aldrig hållit på med så vet inte vilken prisklass som krävs. Spela in till dator går ju alltid om man har MIDI-interface.

  Du får väl fundera lite mer på dina behov och vad du skulle vilja kunna göra mera konkret.

  /Barracuber

 2. Jippie en kommentar. 🙂

  Syntar är riktigt dyra jämfört med keyboards. Visst man får säkert vad man betalar för men jag är inte så rik. Intressant det du säger om skillnaden mellan dem. I mitt fall lär jag spela in mycket till modplug tracker som jag sagt och kanske använda keyboarden till att spela upp ljudexemplar på ett annat sätt än man kan skriva in via ett tangentbord.

  Jag försökte hålla igång en vanlig 4/4 dels trumtakt men det blev jobbigt i längden. Ska man göra sånt så är det mycket lättare i en tracker så trummor behöver jag inte ha annat än att sampla.

  Gällande sampling så behöver man en bra mikrofon och ett bra ställe att vara på tex en studio. Men om ljudet i fråga är en atmosfär så kan man förstås inte det. För min del lär det bli min egen röst. Instrument lär jag ha tillräckligt i keyboarden.

  Högtalare kommer jag använde de jag har. Har man för dyra sådana så kommer musiken ändå låta bättre än vad de flesta som lyssnar hör och det är inte bra. Troligen kommer jag också lyssna på låtarna i bilen. Det om något är ett bra prov.

  Jag har funderat färdigt känns det som, men tack för tipsen ändå. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.