Snöröjning och Peak Oil

En sak jag började fundera på förra gången det snöade mycket var just hur pass snöröjning kommer att fungera i en värld med allt mindre olja. Rimligen kommer det att bli stora problem då plogning kommer att ske ytterst sällan och mest på de större vägarna typ motor- och Europavägar. Fast samtidigt som detta sker så kommer förstås persontrafiken att minska väsentligt så man kommer troligen ha andra saker att oroa sig för än huruvida vägarna plogas.Både Cornucopia och ylven skriver om snö idag så därför kände jag mig lockad. Jag har handlat för den här veckan vilket är tur för är prognoserna rätt så lär jag inte komma utanför dörren på ett par dagar. Varför kunde inte peak oil ha väntat sisådär 50 år till så hade jag sluppit det.

Fast mest av allt ångrar jag just min misslyckade satsning på musik. Jag borde ha förstått att det aldrig skulle bli något av det, men så smart var jag inte. Då hade jag ett ekonomiskt överskott som jag hade kunnat satsa på guld och silver, nu har jag bara skulder som kommer att ta en evighet (några månader) att lösa. Även efter att det sker så kommer det bli svårt att bygga upp en liknande buffert igen på grund av min lägre inkomst just nu. Förvisso har jag också sänkt mina kostnader.

Jag har gjort om länklistan då jag inte läser flera av bloggarna på den. Vad skulle du välja mellan: bloggar där man mest läser om hur politiker världen runt gör sitt bästa för att göra boken 1984 till verklighet, eller där det verkar som att Euron kan braka samman pga skulder i vissa länder med den valutan för att inte tala om peak oil. Det paritpartiet mest står för enligt mig är politiker som bryr sig om demokrati, något inget annat parti tycks göra. Det om något är ett skäl till att fortsätta att engagera sig i det, speciellt på ett valår.

Problemet är att mycket inom PP inte alls sker via bloggar utan via att stort svåröversiktligt forum samt skype som i sig kräver större uppmärksamthet än att se på film. Filmer kan man åtminstone vända sig bort från men det går inte med skype. Önskar att jag hade undersökt det innan jag skaffade min laptop. Nu har jag knappt något nytta för den så den inte går att spela på utan mest står och kostar pengar. Det här har gjort att jag en längre tid känt mig mindre insatt i vad som verkligen pågår i PP. Visst jag har varit på AFK-möten och kommer att vara på fler, men så mycket sker inte där utan på andra ställen som tar för mycket tid i anspråk. Jag må sitta mycket vid datorn men jag har faktiskt andra saker att göra, som till exempel en LEGO-model samt Warhammer figurer som ska monteras.

Sen förstås så är det oron över min ekonomiska situation. Jag trodde att jag skulle ha fått läkarutlåtandet den här veckan men det har inte dykt upp än. Jag är verkligen stressad över detta då hela min ekonomi hänger på detta. Hoppas verkligen det kommer på måndag eller tisdag. Sen är det det där med min 30 årsdag i augusti. Då jag har haft en 30 årskris det senaste årtiondet så är jag inte så oroad över det. Men något som oroar är att efter 30 får man inte längre aktivitetsersättning utan då heter det sjukersättning eller förtidspension.

Det projekt jag har pratat om skulle sträcka sig ett halvår framåt i tiden, med andra ord förbi augusti och det är osäkert om jag får någon ersättning alls efter juli. Sen vet jag inte ens om projektet mynnar ut i något bra eller om det är ett sätt att snygga till statistiken över arbetslösa. För att inte tala om de effekter som finanskrisen haft på företagen. Även om projektet är bra så kanske det inte kommer att finnas företag som vill anställa just de här personerna. Men det är svårt att veta.

Gällande förtidspension kanske det kan verka väldigt onödigt för någon så pass välfungerande som mig att bli det. Men jag vet vilka jobb jag inte klarar och högt på den lista är stökiga miljöer. Kontorsjobb med enskilda kontor är i stort sett det enda jag klarar och det är nog inte en framtidsbransch. Lägg där till att jag verkligen inte vill jobba heltid igen då allt jag gjorde var att jobba. 75% skulle passa bra men om jag tar 75% av lönen på Lir så är jag i stort sett i på samma nivå som jag får nu via aktivitetsersättningen. Varför ska jag då jobba. Sannolikheten att få ett välbetalt jobb efter så här lång arbetslöshet ser jag inte som troligt då sådana jobb brukar kräva universitetsutbildning och det har jag ingen.

Skillnaden med förtidspension förutom att det troligen inte skulle bli samma summa vore att då vet jag att det är förevigt och kan rätta mig efter det.Ett exempel vore att undersöka ekobyar och dylikt, något jag har planerat att börja med när jag är skuldfri eller i övrigt inte har för mycket att tänka på. Med tanke på vad som skrivs om ekonomin och alla hot mot den så kanske jag inte får jobb under någon längre tid och om inte allt för många år så kommer arbetslösheten var mycket högre än idag så nu känns som fel tid att försöka få jobb.

Även om jag skulle få aktivitetsersättningen i den hela perioden så skulle det bara vara i 18 månader sen skulle jag stå där igen och antingen behöva ett jobb eller gå tills socialen. Mycket tid spills just nu för att jag väntar på det där intyget och min kontakt på FK ska sen återkomma om hur det ska gå sen. Fast det borde gå att se redan nu så jag förstår inte varför hon vill vänta tills hon sett intyget. Troligen tror hon inte att jag kommer att få något intyg. Men medan mina dagar kunde fyllas av byggande vilket jag ser som meningsfullt så är det istället filmer och tv-serier som tar upp min tid, då jag inte läser bloggar förstås. Men just orkar jag knappt engagera mig i något tills jag vet mer om hur det ska gå.

Det blev ännu ett  långt inlägg.

11 Comments

 1. Henrik

  ”…om jag tar 75% av lönen på Lir så är jag i stort sett i på samma nivå som jag får nu via aktivitetsersättningen. Varför ska jag då jobba”

  Jävla parasit, what comes around goes around!

  Reply
 2. Stoffe

  Du har inte funderat på att bidra något till samhället? Det kanske kommer en dag då vi andra inte längre kan tänka oss att försörja dig?

  Reply
  1. Tommy Eriksson

   Och om samhället inte låter mig bidra på det sätt jag kan då. Alla är inte supersociala personer som älskar att jobba ihjäl sig. Dessutom kommer vårt samhälle få stora problem inom något årtionde så min försörjning lär inte bli särskilt permanent oavsett vilken jag väljer.

   Reply
 3. Stoffe

  Vännen! Här kommer lite omprogrammering till dig:

  1) mega gargant + legomodeller =/= (är inte lika med) mening i livet

  2) det är bättre att ta vilket jobb som helst (t.ex. promenera grannens hund eller skotta hans uppfart) än att sitta på sin röv och lyfta a-kassa/socialbidrag)

  3) punkt 2 kan bidra till att göra dig skuldfri och ge dig s.k. egna medel att bygga upp en guldreserv (dessutom verkar inte den stora kraschen komma riktigt ännu, jag skulle vänta med att köpa guld till det har sjunkit något i pris)

  4) punkt 2 bygger dessutom s.k. socialt kapital vilket minskar risken att grannen tar livet av dig och kokar soppa på dig vid den ”stora kraschen”

  liten ordlista:

  egna medel = pengar du inte har fått av socialen
  värdighet = karaktärsdrag som är direkt kopplat till förmågan att försörja sig själv och inte ligga andra till last
  förtidspension = en illusion

  Reply
 4. Tommy Eriksson

  1. Mitt liv må inte vara det bästa men inte ens jag tycker att LEGO är meningen med det, det är en hobby.

  2. Och om jag inte kan få betalt av min granne då eller inte gillar hundar. Då jag bor i lägenhet så finns det inga uppfarter att skotta. Inget av detta lär knappast ge mig tillräckligt betalt för att ha råd att bo kvar. Om jag skulle få A-kassa så skulle jag tvingas ta ett jobb snabbt, därav skälet till att jag inte har det. Soc vill jag inte ha något att göra med om det går att undvika.

  3. Om euron och dollarn överlever det här året så kanske du har rätt, men jag köper hellre för tidigt än försent. Det är en försäkring för framtiden, inte ett sätt att tjäna pengar.

  4. Jag har flera grannar och den med hundar är den jag är minst rädd för. Nej det är inte bara de närmsta grannarna som oroar mig utan snarare alla personer i sina överbelånade villor. De lär få det svårt långt innan mina grannar i hyresrätter får det. Dessutom tror jag inte att kannibalism blir så vanligt.

  Ordlistan säger att du tycker att bara de som jobbar är fullvärdiga människor, alla andra är det inte. Vilken taskig människosyn du har.

  Reply
 5. Bengt

  Hej om du vill skulle du kunna länka till oss, vi har en egen hemsida där vi behandlar Peak oil. ASPO Sverige är en lokalavdelning till ASPO International.
  Sedan använder vi samma thema till WordPress.

  Reply
 6. Tommy Eriksson

  Har inte läst den bloggen särskilt mycket så därför har jag inte märkt förrän nu att det är samma. Jag lägger upp en länk dit.

  Reply
 7. Tommy Eriksson

  Jepp just nu använder vi bägge Atahualpa.

  Reply
 8. Mikael H

  Mikael Från LiR här, själv är jag i nuläget i ett ”arbetsmaknadspolitiskt projekt” som innebär att arbeta heltid gratis åt företag som inte vill anställa personal.

  Reply
 9. Tommy Eriksson

  Hej micke, det låter inte trevligt. Hoppas du får anställning till slut. Själv ska jag börja på ett projekt som heter UMA som KPS arrangerar. Det börjar på måndag och jag tänkte skriva mer då.

  Reply
 10. Pingback: 2010 in review « Aspiebloggen

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.