Ny skärm, wide screen är konstigt

Jag har funderat ett tag på att skaffa lcd-skärm till datorn så att bordet med skärmen skulle bli lättare. För någon vecka sedan kände jag att tiden var rätt för en investering så jag började kolla runt och fastnade till slut för en Samsung 940 BW. Jag vet inte varför men jag känner mig dragen till Samsung skärmar och jag visste att det skulle vara 19 tum som jag har på jobbet och till slut så började jag känna att nog skulle det bli trevligt med en wide screen också trots att jag sällan ser på filmer med datorn. Där började problemen.

För det första så är skärmen väldigt ljus. Jag fick sänka ljusnivån på 13 av 100 innan det kändes någorlunda rätt. Sen så är en pixel död men det kan jag leva med även om det är tråkigt. Den syns bara om skärmen är svart och jag föredrar ljusa bakgrundsbilder så på så vis kvittar det. Det stora problemet är upplösning och vad det gör med programmen.

Alla program dras ut något rejält pga av wide screen och det ser allt annat än roligt ut. Att byta till 1024*768 eller något liknande istället för 1440*900 ger också konstiga resultat så det är väl bäst att skärmen får ha den upplösningen den är gjorde för. Men det skulle då vara kul med en inställning för 4×3 läge men för det måste man säkert använda programmen som följde med och de funkar ju bara till windows så det är bara att glömma.

Nåväl jag får väl stå ut. Jag orkar inte krångla med att lämna tillbaka den så det får vara.

En annan sak jag köpte samtidigt var en trådbunden mus. Jag konstaterade väldigt snabbt när jag först skaffade den att trådlösa gamer-möss inte är gjorde att användas flera timmar per dag, de drar snart slut på batteriet. Jag laddade musen runt en gång i veckan att jämföra med tangentbordet som jag byter någon gång i halvåret. Kanske hade det varit bättre med en mus med utbytbart istället för uppladdningsbart batteri men det är svårt att veta. Det var iaf ett paket som hette Logitech MX 3000 medan den nya musen är en MX 518 av samma märke.

Tangentbordet byter jag som sagt väldigt sällan batterier i så det får vara kvar. Don’t fix it if it ain’t broken som det brukar heta.Sen att dubbelklickningar och mycket annat inte fungerar i linux det är en annan sak. 🙁

En sak kan man säga om skärmen, den är stor, väldigt stor. 🙂 Det är tur jag har ett djupt bord.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.