Jobb ska man ha, men vilket.

Enda sedan jag slutade mitt förra jobb så har jag tänkt att jag ska tänka på vad jag vill jobba med men jag först skulle vila ut mig. Sen gick tiden och tankearbetet uteblev men nu så har jag börjat. Min nuvarande ersättning slutar att gälla i mars och efter det blir det antingen a-kassa eller socialen. A-kassa kan man bara få om man aktivt söker jobb och AF kan tvinga en att söka jobb på andra änden av Sverige så då gäller det att hitta ett jobb snabbt eller flytta långt. Socialen har jag inte hört något bra om och är glad att ha sluppit dem så här länge.

På frågan om vad jag skulle tycka om att få min nuvarande ersättning förlängd tills jag blir 60 då jag skulle kunna gå i tidig pension, så är svaret: fan heller. Jag vill tjäna mer i månaden då det nätt och jämt går ihop nu så någon buffert finns inte. Dessutom vill jag känna att jag gör nytta och det gör jag inte nu. Sett till vad som faktiskt uträttats så var det länge sedan som jag gjorde något ordentligt på min lediga tid. Men nu till jobb.

Lyckligtvis har jag provat några jobb och vet vad som passar mig och vad jag bör undvika. Nedan följer en lista av varje typ.

Passande

Översättare – svenska, engelska. Det enda jag gjort där som jag kan visa upp är sidan om Aspergia. I övriga fall hänvisas till Left is Right som lär bli svårt att nå.

Truckkörning där man sitter ner. Min balans är inget vidare och ståtruckar kräver dessutom en massa lyft vilket min rygg inte klarar.

Datorservice. Problemet där är att de jobb som finns vill att man ska kunna med servrar något jag aldrig hållit på med. Men att bygga och hålla igång datorer är inga problem även om jag inte har använt så många Microsoftprogram, mest är det office.

Webbutveckling. Ännu en gång får jag hänvisa till min hemsida då jag inte har jobbat inom det och inte heller hjälpt någon annan. Jag har inte lärt mig något specifikt språk utan mest letat fram kod från nätet och sen gjort om den till något som passar mig.

Icke passande

Butiksjobb. Dels vet jag att jag inte orkar stå under många timmar, dels så orkar jag inte umgås med så mycket folk som man gör i en butik. I alla fall en matvarubutik som är det jag har erfarenhet av.

Säljare. För butikssäljare så gäller skälet ovan men jag vill inte heller jobba som fält eller telefonförsäljare. Jag är inte bra på att prata för mig så ett yrke där man ska göra det snabbt och bra är inget för mig. Dessutom brukar företagen vilja ha hungriga säljare och jag föredrar att vara mätt.

Arbeten som kräver bra fysik. Min rygg är förvisso medfödd men i övrigt så är fysiken inget vidare så det behöver jag tänka på. Men det är svårt att veta i förhand vad som jag klarar och inte klarar.

Arbeten som jag saknar utbildning till. Det blir sista punkten men nog så viktig. Om inte företaget erbjuder utbildning så jag jag inte ta jobbet. Jag vet inte riktigt vilken utbildning jag skulle vilja gå och att underkasta sig en universitetsutbildning utan att veta om det leder till jobb är inget jag vill göra. Hellre då ta ett jobb på befintliga kunskaper och lära mig mer genom praktik.

Funderingar

Sen finns det saker jag har funderat på att göra men som jag saknar utbildning till.

Kameraman, filmfotograf. När jag filmade Rick Falkvinges olika tal i Värmland så kändes det rätt på något sätt att göra det. Just att filma, något jag inte gjort tidigare då jag saknat kamera var faktiskt trevligt. Sen att jag var intresserad av det som sades hjälpte förstås. Men att jobba inom det kräver troligen någon längre utbildning och jag vet inte hur arbetsmarknaden ser ut. Sen gjorde jag något fel i konverteringen då vissa av klippen har ljud som är osynkat. Tyvärr är det inte jag kan göra något åt då jag raderade originalfilerna.

Skriva en avhandling. Det är inget jobb men ändå något som jag skulle vilja göra. Ämnet skulle bli ”Ekonomin i World of Warcraft. Jag vet att andra spel har en liknande ekonomi men eftersom jag spelar WoW så är det det som jag vill studera. Men enligt vad jag kan se så måste man ha forskarutbildning för att få skriva en sådan och att spendera något årtionde på ett universitet vill jag inte.

Om det här ska ses som en jobbansökan vilket jag skulle vilja så borde jag nog gå en kurs i ämnet. Men nu 3 timmar senare så är inlägget i alla fall klart. Nu ska jag fika och sen sätta igång med WOW.

5 Comments

 1. Anne Kekki Forshaga

  Vilken bra självinsikt du har. väldigt bra skriven och lätt att följa med i din tankegång.

  Film är svårt. Maloki har varit på Film media utbildning gymnasienivå på Gotland.
  I kristinehamn fanns KPS folkhögskola. Kanske den finns kvar fortfarande och har någon kurs, ubildning som intresserar dig.

  Reply
 2. Tommy Eriksson

  Den finns kvar men ingen av kurserna passar mig. De flesta är ju till för de som inte gjort klart gymnasiet och det har jag. De andra passar verkligen inte mig. Se mer på

  Reply
 3. Tommy Eriksson

  Gällande film så var det mest som fotograf jag tänkte mig, inte att göra en hel film själv, även om det lär bli lite sånt till mitt youtube-konto. Att bara filma något är inte så svårt men jag behöver lära mig mer om kameran.

  Reply
 4. climboholic

  Nyfiken fråga, vad läste du i gymnasiet? Var det en praktisk eller en teoretisk linje? Inget du kan spinna vidare på nu?

  Reply
 5. Tommy Eriksson

  Jag läste handelsprogrammet. Därav varför jag vet att butik inte passar mig.

  Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.