Funderingar kring telefoni

Jag har tidigare skrivit om att min telefoni snart bryts då jag har bytt internetleverantör. Jag blev förresten uppring för några dagar sen av en på Comhem som var ute efter att sälja digitaltv men sen kom vi in på telefoni efter jag hade sagt att jag inte är intresserad av tv. Men i alla fall så sa han att de är billigare än Tele2 och Telia, något jag inte betvivlar men de är inte de enda leverantörerna och för IP-telefoni är Phonso billigast.

Men tidigare idag fick jag en idé, varför ens ha kvar telefonen när jag ändå har mobilen. Jag kan ju lika gärna skippa den fasta telefonin och bara ha mobilen. Dels kan jag jämt bli nådd, dels slipper jag tänka på att jag inte blir kontaktad den vägen vid åska. Jag drar ju ur internet och då dör telefonen.

När jag kommit så långt så började jag spåna på vilket kontantkort från vilken leverantör och kom då fram till att enligt Prisjakt så är Comviq Knock Out det som passar mig bäst även om Champion är billigast. Men Champion kräver att man fyller på 145 kronor varje gång åtminstone en gång i månaden och det gillar jag inte. Med Knock Out så går det att välja mellan 50 och 125 kronor. Bägge är betydligt billigare än Comviq standard som jag har nu men samtidigt går det lätt att byta mellan dem genom att bara köpa olika värdebevis. Perfekt.

Sen  så kom jag på en annan sak. Den mobil jag har (Nokia 6230i) fungerar förvisso hyfsat, men om jag nu ska köra alla samtal via den så kan jag lika gärna byta den också. Men sen är ju frågan vilken. Då jag gärna vill fortsätta med Nokia så verkar 1208 vara perfekt. Den har en fjärdedel av min mobils funktioner och en fjärdedel av priset. Den saknar dock MP3 och hittills har jag fastnat på om det är viktigt eller ej. Om det är fallet så verkar 1680 vara den billigaste som är bra. 2610 är billigare men har fått dåliga recentioner.

Just MP3 känns ändå väldigt bra att ha då man annars blir riktigt begränsad i de signaler man kan ha. Då jag haft svårt att hitta något bra så hoppas jag att någon som läser det här har förslag på passande mobil. Men efter att ha kollat mer så inser jag nu skillnaden mellan MP3-signaler och MP3-uppspelning. För att få det sistnämnda så måste man upp till 3109 och då är det bättre att behålla den jag har. Men jag vill ha något nytt och med tanke på hur jag ringer så känns det ändå som att 1208 lär räcka. Det lär bli trist att mista MP3-filer men jag tror jag klarar mig. Jag kommer fundera vidare till helgen då jag vet att Ica Maxi haft den här telefonen till ett bra pris. Vill minnas ett rabattpris på 299 kr.

Efter att ha räknat lite kom jag förresten fram till att min kostnad för IP-telefoni hittills har varit i genomsnitt 31 kr/ månad. Nu hade jag förvisso också fast telefoni från Optimal Telecom ett tag vilket krävdes för ADSL men det är uppsagt och ingen större mängd samtal gick den vägen. Som mest betalade jag 70 kronor en månad men mest är är det mindre. De första månaderna var riktigt låga men nu när jag är hemma mer så ringer jag förstås också mer men ändå väldigt lite.

Om det här inlägget är förvirrande så är det för att det tog mig flera timmar att skriva under tiden som jag satt och sökte. Det har också skrivits om något just på grund av vad jag kommit fram till. Just nu så lär det bli 1208 då den har bättre batteritid än min nuvarande (7 och 357 timmar mot 3-5 och 150-300 timmar) och det är viktigt då jag inte gillar att kolla batteriet hela tiden. Jag kommer att sakna funktionen att spela upp vilken låt som helst men inte tillräckligt för att  ha kvar den här eller byta till 3109 som är mycket dyrare och inte har särskilt bra batteritid.
Sant är i alla fall att jag lär spar en hel del pengar genom att skippa fast telefoni, även om man bara ser till strömförbrukingen. Dels så behöver basstatitionen ström, men även laddaren för luren behöver ström. Det ska bli kul att kunna plocka bort dem men just nu så skulle månadskostnaden för telefonin göra att det inte är någon idé att koppla loss telefonen för att spara på strömmen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.