6 dagar till EU-valet – tänk på patenten

Efter en diskussion med en medlem i UP-Karlstad kom vi fram till att något som borde lyftas mer i debatten kring Piratpartiet är avskaffandet av patenten. Vanligtvis så verkar gammelmedierna fokusera på vad vi tycker om fildelningen, även om det borde vara känt vid det här laget. Men mer borde pratas om patent då det borde gå hem mer hos vanligt folk som inte ser fildelning som lika viktig.

Så varför är då patentfrågan viktig. Jo för att människor dör varje dag året om på grund av patent. Felet är inte svin utan malaria. Medan svininfluensan får alla rubriker och man börjar fundera på vaccin så dör folk av malaria trots att vaccin redan finns. Problemet är att de flesta som dör är fattiga afrikaner och det må låta grymt för det är det men eftersom de inte kan betala för sig så får de inget vaccin.

Naturligtvis skulle det kunna utvecklas betydligt billigare medicin, tekniken finns, men patent står i vägen. Alla sätt att tillverka malariavaccin är patentbelagda och de företag som har patenten bryr sig bara om vinst, inte att rädda liv. Förutom om de som vill ha vaccinen kan betala för sig, vilket fattiga naturligtvis inte kan och därför struntar de här bolagen i dem.

Får vi bort patenten så kan billigare vaccin utvecklas och liv räddas. En röst på Piratpartiet räddar liv.

Andra bloggar om: , , , ,

6 Comments

 1. Kålan

  Jag tror att du har helt rätt. Jag som är lite äldre märker att medicinpatenten och FRA-lagen engagerar fler i min ålder. Medicinpatent har dessutom engagerat flera kvinnor som jag har talat med, problemet är att jag är för dåligt påläst för att gå på djupet.

  Reply
  1. Tommy Eriksson

   Jo det tilltalar en helt annan grupp än fildelningen. jag känner själv att jag behöver läsa på mer. Ska nog börja med att läsa vad PP skriver. Har inte läst de sidorna, eller särskilt mycket av hemsidan om jag tänker efter.

   Reply
 2. Tor

  Om rika länder hjälpte till mer att betala mediciner för fattiga länder skulle de både få mediciner och forskningsresurser skulle styras om till U-landssjukdomar. När vi köper in material till hjälpsändningar kräver vi inte att företag ska skänka bort materialet, utan betalar för oss.

  Däremot finns det en intressant diskussion om vilket system som är ekonomiskt sett mest effektiv för att ta fram och få tillgång till nya mediciner. Men låt oss inte blanda ihop dessa två diskussioner alltför mycket.

  Reply
  1. Tommy Eriksson

   Men det skulle säkert ”kosta för mycket” att köpa den medicinen,därav varför ”bistånd” är så mycket bättre. U-landssjukdomar är inte prioriterade just på grund av kostnadsfrågan. Bättre då att man kan skänka ”bistånd” till någon organisation och sen må bra att barnen kanske får lite mer skolmaterial samtidigt som deras föräldrar och syskon dör av malaria. Men det slipper vi se för vi har stöttat med bistånd.

   Naturligtvis ska sakerna betalas och det är som sagt problemet. Vem kommer att vilja göra det ordentligt med pengar som går till rätt ställen. Jag tror inte det sker nu.

   Reply
 3. Calandrella

  Jag anser mänskliga rättigheter vara än viktigare än patent. Men patent är också viktiga, försås.

  Reply
  1. Tommy Eriksson

   Det är sant att mänskliga rättigheter är viktiga, men liv är viktigare. Jag skulle ljuga om jag sa att förhållandena i Afrika störde mig ofta, det gör det inte. Men dels så måste något göras åt det, dels så vill ju vi in i EU och därför borde vi belysa den här delen av vårt partiprogram mer. Så slipper vi den där eviga diskussionen om hur artister ska få betalt. Du måste hålla med om att den är jävligt tröttsam.

   Eller så går vi till val på att vi ska införa planekonomi i Sverige och bestämma hur alla ska få betalt så vi äntligen kan svara på de frågorna, men det är inget jag känner för. Jag kommer dagligen fram till valet att köra en upprepning om patent så förhoppningsvis kommer jag på något bra att skriva. Men innan nästa inlägg så ska jag läsa vad som står på hemsidan. Känns lite pinsamt att inte ha gjort det.

   Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.