Jag började något före sommaren med att bygga en riktigt stor grävmaskin i Lego. På grund av flytt samt hur jag kände inför att hålla på med bokföring så avstannade bygget under några månader. Jag hann med att testa maskinen och märkte att den undre cylindern var för svag för att lyfta armen även utan att en sticka var monterad. Sticka kallas den yttre armen på en grävmaskin.
I förrgår så byggde jag så om den undre cylindern och satte in en långsammare men starkare motor. Det fungerade bra tills jag monterade stickan. Då började maskinen väga framåt rejält trots att jag lade på ett miniskruvstäd som motvikt. Jag fortsatte lyfta men till slut så separerades de två halvorna av vändskivan så jag fick ge mig. Att utöka motvikten mer skulle inte gå då maskinen nätt och jämt orkade med skruvstädet. Bör tillägga att skruvstädet bara vägde något kilo så det är betydligt lättare än de normalstora. På bilden som visar batterilådan och mottagarna så verkar modellen väldigt svag men det skulle ha förstärkts om jag fortsatt byggen men problemet låg i vändskivan. Den skulle inte orka mer vikt. Gällande vad jag ska göra sen så låter jag det bli ett eget inlägg.
Nu lite bilder. Klicka på dem för att se en större version.
Den här togs innan flytten och visar maskinen med armen monterad och stickan liggandes framför. Kabeln som går uppför armen är tänkt att gå till den övre cylindern som aldrig monterades. Bilden togs med min mobil medan de andra bilderna är tagna med en digitalkamera.
De här bilderna visar armen samt fästet för den. Designen har jag inte kommit på själv utan hittat på Texbrick.com Länken går till sidan med artiklar. Leta efter Trusses. Fästet må se överdimensionerat ut men jag vet just vilken enorm belastning det utsätts för och ville inte att det skulle ge med sig. Nu kommer jag aldrig veta om det hade orkat hela armen.
Batteribox samt mottagare. Efter att jag byggde om den undre cylindern så räckte inte kabeln så jag var tvungen att flytta boxen längre fram än vad som syns i den första bilden. Området runt omkring är medvetet väldigt tunt då det var tänkt att mer utrustning skulle in där. Naturligtvis tänkte jag också täcka för det till slut men nu ville jag bara prova. Det största felet låg dessutom i vändskivan inte här.
Det tog en lång tid för mig att skapa de här cylindrarna. Inspiration kom från Jennifer Clarks lyftkran samt från Texbrick igen, denna gång en teleskop-lastare.
Undersidan av en motorenhet till en cylinder samt själva cylindern. Kullagren som syns är från biltema medan röret är ett vanligt kopparrör. Längst upp sitter en 6mm islagsmutter, de andra muttrarna köptes på Coop bygg, gängstången på Beijer medan fästena längst upp och skruvarna hör till mitt Meccano.
Vändskivan var det som tog längst tid. I såna här modeller brukar vändskivan vara det som misslyckas och så var också fallet. Designen är nästintill exakt densamma som här, fast motorn är en annan samt andra kugghjul. Vad skulle man göra utan internet? 🙂
Till sist larvbanden som bar upp det hela. Då de är till för att bära all vikt gäller det att inte fuska och göra dem för svaga. På den högra bilden syns rullarna som är det som vikten ligger på. Drivhjulen är förvisso tyngda men de ska egentligen inte bära fordonet utan det görs av rullarna.
Underredet är också mycket mer avrundat än vad jag normalt gör. Jag ville att den här modellen skulle bli något speciellt så därför la jag ner mer tid på design än jag brukar. Normalt bryr jag mig mer om funktion än design. Beat Felber har en bra guide om hur man bygger larvband för tunga fordon medan de bjälkar som går mellan dem kommer från Texbrick igen. Se länken ovan och klicka den här gången på den översta artikeln som heter Building big. Det märks att jag gillar den sidan.